Μπέιλι: Συνεπής στις θέσεις της η Τράπεζα της Αγγλίας

«Διπλής όψης οι πληθωριστικοί κίνδυνοι»
Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 08:37
REUTERS/POOL

Η οικονομική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνεται και τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς αυξάνουν τις τιμές, υπογραμμίζοντας τη «αμφίπλευρη» συζήτηση για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι.

Ενισχύοντας τα σχόλια την Παρασκευή από τον επικεφαλής οικονομολόγο Χόου Πιλ , ο Μπέιλι είπε ότι δεν είναι δουλειά της τράπεζας να διορθώνει ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουν παρεμποδίσει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

«Η κοντινή αιτία πολλών από αυτά τα ζητήματα πληθωρισμού είναι από την πλευρά της προσφοράς και η νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να τα λύσει άμεσα», είπε ο Μπέιλι στους Sunday Times σε συνέντευξή του. «Δεν παίρνει περισσότερο φυσικό αέριο, περισσότερα μικροτσίπ, περισσότερους οδηγούς φορτηγών».

Μιλώντας τον ίδιο μήνα που η κεντρική τράπεζα κατέπληξε πολλούς επενδυτές αφήνοντας το κόστος δανεισμού σταθερό και λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου είχε μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών του Λονδίνου, ο Μπέιλι προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι απόψεις του ήταν «εντελώς συνεπείς» με αυτά που είχε ανακοινώσει προηγουμένως.

Αναγνώρισε ότι η τράπεζα είχε υποτιμήσει τον πληθωρισμό λόγω της άνευ προηγουμένου εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι η στενή αγορά εργασίας θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,2% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας και υπερδιπλάσιο του στόχου της τράπεζας.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί με τον τρόπο που υποδηλώνουν οι προβλέψεις και οι εκθέσεις, θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια», είπε. «Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι απολύτως συνεπές με αυτό που είπα τον Οκτώβριο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα