Εξαρθρώθηκε δίκτυο εξαπάτησης καταναλωτών με έδρα την Ισπανία

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 13:44

Την εξάρθρωση δικτύου εξαπάτησης καταναλωτών ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή. Σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω δίκτυο έστελνε επιστολές σε καταναλωτές και τους ανακοίνωνε ότι έχουν κερδίσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε διαγωνισμό ή κλήρωση που έχει πραγματοποιηθεί σε λοταρίες στην Ισπανία. Σχετικές επιστολές είχε λάβει και μεγάλος αριθμός Ελλήνων καταναλωτών.

Στη συνέχεια, ζητούσε τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών, συχνά συμπεριλαμβανομένου και του λογαριασμού τραπέζης, προκειμένου να καταθέσει το υποτιθέμενο χρηματικό ποσό. Σε αρκετές περιπτώσεις ζητήθηκαν από τους καταναλωτές κάποια ποσά προκαταβολικά ως εγγύηση, προκειμένου να αποσταλούν στη συνέχεια τα υποτιθέμενα κέρδη στον «τυχερό» καταναλωτή και με τον τρόπο αυτό το δίκτυο είχε καταφέρει να συγκεντρώσει υψηλά χρηματικά ποσά που οι καταναλωτές ποτέ δεν κατάφεραν να τους επιστραφούν.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Πρεσβείας της Ισπανίας, η ισπανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 42 Νιγηριανών και ενός Σενεγαλέζου, καθώς και σε 23 έρευνες κατοικιών στη Σεβίλλη όπου κατασχέθηκαν μηχανήματα πλαστογράφησης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές και 38.000 ευρώ σε μετρητά.

Οι αστυνομικές αρχές στην Ισπανία υπολογίζουν ότι ο απολογισμός της διετούς δράσης του συγκεκριμένου δικτύου κακοποιών στην Ανδαλουσία ανέρχεται σε 2.000 επιστολές ημερησίως στο εξωτερικό και δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ θεωρείται ότι το ποσό μπορεί να είναι μεγαλύτερο αφού υπάρχει η πιθανότητα να μην έχουν καταγγελθεί όλες οι περιπτώσεις απάτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα