Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται έστειλαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, με τη σχεδόν καθολική συμμετοχή τους στην πρωτοφανή κινητοποίηση της Τρίτης 16 Νοεμβρίου.
Πάνω από το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου πανελλαδικά -με το ποσοστό σε κάποιες περιοχές να φτάνει και στο 100%- κατέβασαν για ένα 24ωρο «ρολά», διαμηνύοντας ότι δεν αντέχουν ένα νέο «χτύπημα» και ζητώντας μέτρα στήριξης ως αντιστάθμισμα στους περιορισμούς που τέθηκαν για τους ανεμβολίαστους και πλήττουν για ακόμη μία φορά τη λειτουργία τους.
Η εστίαση είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο από την πανδημία του κορονοϊού και τα αλλεπάλληλα lockdowns, καθώς οι επιχειρήσεις παρέμειναν για πολλούς μήνες κλειστές, με κρατική εντολή.
Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση -και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί-, οι απώλειες είναι τεράστιες, όπως και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Απόδειξη του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκεται ο κλάδος είναι τo ότι πάνω από το 40% των επιχειρήσεων εστίασης, σύμφωνα με έρευνες τόσο του ΕΕΑ όσο και άλλων φορέων, δηλώνουν ότι φοβούνται «λουκέτο».
Είναι γεγονός ότι η νέα έξαρση της πανδημίας οδηγεί στην αναγκαστική λήψη μέτρων για την αναχαίτισή της. Τα μέτρα, ωστόσο, αυτά επιτείνουν τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς μειώνεται η δυνητική πελατεία των καταστημάτων και ο τζίρος τους, ενώ επιβαρύνονται επιπλέον από την υποχρέωση ελέγχου και απειλούνται από τα πολύ υψηλά πρόστιμα.
Ως εκ τούτου, ο κλάδος ζητά, και όχι παράλογα, να ληφθούν μέτρα στήριξης, όπως μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις.
Με τη συντριπτική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση οι επαγγελματίες της εστίασης εξέπεμψαν SOS.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει σοβαρά υπόψη της την κραυγή αγωνίας του κλάδου, ο οποίος είναι ο 2ος μεγαλύτερος της οικονομίας με περίπου 80.000 επιχειρήσεις και 330.000 εργαζόμενους, αλλά και συνολικά των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.
Για να αφήσουμε, πάντως, πίσω μας επιτέλους τον εφιάλτη της πανδημίας, που έχει ανατρέψει για τα καλά την κοινωνική και οικονομική ζωή, η επιλογή είναι μία: ο εμβολιασμός. Η επιμελητηριακή και η επιχειρηματική κοινότητα έχει από την πρώτη στιγμή στηρίξει αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να το κάνει, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας, που αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος.