Η σιγή της Moody's, η έξοδος από τα «σκουπίδια» και η Λαγκάρντ

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 07:58
UPD:08:06
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η Moody's διέψευσε τις προσδοκίες και επιβεβαίωσε τη φήμη του πλέον αυστηρού απέναντι στη χώρα μας οίκου. Επέλεξε να τηρήσει σιγή ιχθύος και δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο, κρατώντας το τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, που «κυνηγάμε» με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά δεν θα πιάσουμε άμεσα. Γιατί είναι καθοριστικής σημασίας η έξοδός μας από τα σκουπίδια και πότε αυτή θα έρθει.

Ακόμη και με βάση τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων το ελληνικό αξιόχρεο απέχει δύο κλίμακες από τον στόχο του investment grade. S&P, Fitch και DBRS μας έχουν εδώ και καιρό αναβαθμίσει στα επίπεδα αυτά. Η  Scope Ratings είναι πιο αισιόδοξη τοποθετώντας μας ένα σκαλοπάτι υψηλότερα.  

Η «ρετσινιά» του junk θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει μεγάλη σημασία από τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χάρη στην ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ. H κεντρική τράπεζα τόλμησε να τα εντάξει στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP- κόντρα στους έως τώρα κανόνες που την ήθελαν να αγοράζει μόνο ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει και το junk να μεταφραστεί  σε πιο «τσουχτερό» κόστος δανεισμού.  Καθώς το PEPP θα φτάσει στο τέλος του τον ερχόμενο Μάρτιο είναι να κρίσιμο να δούμε τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα την επόμενη χρονιά.  

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το πότε ακριβώς θα έρθει η αναβάθμιση σε αυτά τα επίπεδα θα εξαρτηθεί από την πορεία της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζονται άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φέρουν δυσάρεστες ανατροπές και η χώρα ανταποκριθεί στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 4,3% και χρέος κάτω του 200% του ΑΕΠ μέσα στο 2022, τότε προς το τέλος της επόμενης χρονιάς ή το αργότερο στις αρχές του 2023 μπορεί να δει και την έξοδό της από τα «σκουπίδια». 

Και τι θα γίνει λοιπόν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στο τέλος του PEPP και στην επίτευξη του παραπάνω στόχου; Απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε πρόσφατα η Capital Economics, προβλέποντας ότι η ΕΚΤ θα μεταφέρει μέρος της ευελιξίας του PEPP στο βασικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ATP, ώστε να μπορεί να εντάξει σε αυτό και τους ελληνικούς τίτλους.

Ωστόσο το ύψος των αγορών που θα μπορεί να πραγματοποιήσει θα είναι πιθανότατα χαμηλότερο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της να ανεβαίνουν ελαφρά. Η CE υπολογίζει ότι το spread του ελληνικού 10ετους έναντι του αντίστοιχου Bund θα ανοίξει μέσα στην επόμενη διετία στις 175 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης σήμερα. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα