Η ηγεσία της Fed και ο αντίκτυπος στις αγορές

Πώς μπορεί να επιδράσει στις αγορές η επιλογή της Μπρέιναρντ αντί του Πάουελ
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 13:27
UPD:14:10
EPA/SHAWN THEW

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Εάν η Λιέλ Μπρέιναρντ οριστεί από τον Τζο Μπάιντεν, νέα πρόεδρος της Federal Reserve, η πρώτη κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα ειναι να συνυπολογίσει τη μετάβαση σε μια πιο «φιλειρηνική» κεντρική τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αυξήσει τα επιτόκια ή να αυστηροποιήσει την πολιτική από ό,τι επί προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ. Επί του παρόντος, οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, μόλις τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Μέχρι πρόσφατα, ο Πάουελ αναμενόταν να διοριστεί εκ νέου για την προεδρία, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε συνέντευξη τόσο από τον Πάουελ όσο και την Μπρέιναρντ και αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση μέχρι το Σαββατοκύριακο.

«Πιστεύω ότι η αγορά βλέπει την Μπρέιναρντ ως λίγο πιο εύστοχη και συγκεκριμένη. Νομίζω ότι η ειλικρινής απάντηση είναι ότι πιθανώς δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει ο Πάουελ είναι η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη της αγοράς και ένα είδος ιστορικού να κάνει ακριβώς αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό παρά τη σημαντική πολιτική πίεση», δήλωσε ο Εντ Μιλς, αναλυτης στρατηγικής της Ουάσιγκτον στο Raymond James. .

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την Μπρέιναρντ ως πιο πολιτική πολιτική επιλογή, είτε αποδεικνύεται ότι είναι είτε όχι. Ο Μιλς είπε ότι θεωρείται πολιτική λόγω της δωρεάς της στην προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

«Ο Πάουελ, νομίζω, θα ανησυχεί πολύ λιγότερο για τις ενδιάμεσες εκλογές για τον καθορισμό του πότε θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Global Advisors. «Δεν λέω ότι αυτό θα κάνει η Μπρέιναρντ αν είναι σε αυτή τη θέση, αλλά αυτή θα είναι η αντίληψη».

Αντίκτυπος στην αγορά από την υποψηφιότητα Μπρέιναρντ

Η επιλογή των δύο υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι ταραχώδης για τις μετοχές, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Ο Μπούκβαρ και άλλοι δεν περιμένουν μεγάλη αντίδραση της αγοράς στον Πάουελ, ακόμη και εάν προταθεί για τέσσερα ακόμη χρόνια, αλλά θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην περίπτωση του Μπρέιναρντ.

Οι αναλυτές στρατηγικής ομολόγων λένε ότι εάν η Λιέλ Μπρέιναρντ οριστεί, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αυξηθούν, με τα μέσα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό να κινούνται υψηλότερα, όπως οι τίτλοι που προστατεύονται από τον πληθωρισμό του Δημοσίου. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βραχύτερης διάρκειας, όπως των 2ετών και μακροχρόνιων, όπως των 10ετών, θα μπορούσε να διευρυνθεί, με την απόδοση των 10ετών να αυξάνεται λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Η Μπρέιναρντ, 59 ετών, είναι διοικήτρια του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 2014. Υπήρξε πρώην υφυπουργός Οικονομικών για διεθνείς υποθέσεις, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο 68χρονος Πάουελ είναι πρόεδρος της Fed από το 2018. Ρεπουμπλικανός και πρώην στέλεχος ιδιωτικών μετοχών, διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και διορίστηκε πρόεδρος από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω να επιστρέφω στον Πάουελ, βάζοντας το πολιτικό μου καπέλο, ο Μπάιντεν θα χρεωθεί αρνητική συνέπεια που προκύπτει από τη νομισματική πολιτική, και ακόμη περισσότερο αν αλλάξει ποιος βρίσκεται στην κεφαλή της Fed», είπε ο Μιλς.

Πιο σκληρή η Μπρέιναρντ απέναντι στις τράπεζες;

Η Μπρέιναρντ είχε υποστηριχθεί για την προεδρία από προοδευτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος που θέλουν να δουν αυστηρότερες τραπεζικές ρυθμίσεις.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Πάουελ έχει νόημα, έστω και μόνο ως προς αυτό είναι ο πιο εύκολος από την άποψη της επιβεβαίωσης. Θα παρείχε επίσης κάλυψη για τους προοδευτικούς υποψηφίους που θα γεμίσουν τις υπόλοιπες θέσεις», δήλωσε στο CNBC ο Ισαάκ Μπολτάνσκι, διευθυντής έρευνας πολιτικής στην BTIG.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να διορίσει άλλα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και έως και τέσσερα αν ο Πάουελ δεν διοριζόταν εκ νέου και επέλεγε να παραιτηθεί. Η θητεία του αντιπροέδρου της Fed Ρίτσαρντ Κλάριντα θα λήξει στις αρχές του 2022. Ο Αντιπρόεδρος της Fed αρμόδιος για την εποπτεία Ράνταλ Κουάρλς παραιτήθηκε πρόσφατα. Επίσης έχει μείνει κενή θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Η Μπρέιναρντ αναμένεται επίσης να είναι υποψήφια για τις δύο πρώτες θέσεις.

«Πριν από δύο εβδομάδες, σκέφτηκα ότι ο Πρόεδρος Πάουελ έπρεπε να διοριστεί εκ νέου. Τώρα, δεν είμαι σίγουρος. Οι πιθανότητες και οι πιθανότητες φαίνεται να πέφτουν. Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές πληθωρισμού βλάπτουν, τα εμπορικά σκάνδαλα πονάνε και το γεγονός ότι είναι διορισμένος  από τον Τραμπ τον καθιστά εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μάικλ Αρόν Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην State Street Global Advisors. «Συγκεντρώνοντας αυτά τα πράγματα, μου δείχνει ότι οι πιθανότητες επαναδιορισμού του μειώνονται».

Η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Grant Thornton, είπε ότι η αγορά μπορεί να κάνει λάθος εάν θεωρήσει τον Μπρέιναρντ ως πιο εύστοχη επιλογή.

«Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτής και του Πάουελ είναι ότι μπορεί να είναι πιο γρήγορη στην κλιματική αλλαγή, αν και ο Πάουελ ήταν αρκετά γρήγορος στην απορρόφηση. Το άλλο ζήτημα είναι ότι είναι πολύ πιο ανοιχτή στα κρυπτονομίσματα για τη Fed και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που γνωρίζω μεταξύ τους», είπε ο Σουόνκ. «Είναι απρόθυμος ο Πάουελ να προχωρήσει πολύ μπροστά από άλλες κεντρικές τράπεζες. Ασχολήθηκε πραγματικά με το fintech και τον ψηφιακό χώρο για λίγο.».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα