Ερώτηση για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2007 16:34

Πόσα στρέμματα με ενεργειακά φυτά καλλιεργούνται σήμερα στην Ελλάδα και ποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες ανά περιφέρεια, αν τα 4,5 ευρώ στρεμματικής ενίσχυσης είναι αρκετά για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών ή θα αναληφθεί πρωτοβουλία εντός των οργάνων της Ε.Ε. ζητώντας γενναία αναπροσαρμογή της, και αν θα είναι εγκαίρως η χώρα μας σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των οδηγιών της Ε.Ε. για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργειακά φυτά ή θα αναγκαστεί να καταφύγει στην εισαγωγή πρώτης ύλης από το εξωτερικό, ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σύμφωνα με την οδηγία 2003/30 της Ε.Ε. έως το 2010 το 5,75% των καυσίμων που χρησιμοποιούμε στις μεταφορές πρέπει να προέρχεται από βιοκαύσιμα. Ταυτόχρονα, με την οδηγία 2001/77 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έως το 2010 η βιομάζα πρέπει να συμμετέχει σε ποσοστό 1,2% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τούτο κατά τους ειδικούς σημαίνει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε ενεργειακά φυτά θα πρέπει να καλλιεργηθούν με αυτά τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια στρέμματα.

Ωστόσο, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ) της ΠΑΣΕΓΕΣ, για να είναι βιώσιμη η ενεργειακή καλλιέργεια, χρειάζεται ισχυρή επιδότηση, αρκετά μεγαλύτερη των 4,5 ευρώ το στρέμμα που δίδεται τώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κανείς αγρότης δεν θα καλλιεργήσει ενεργειακά φυτά από ευαισθησία και μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αν η καλλιέργεια δεν του εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα