Π. Τζεντιλόνι: Τυχόν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα κλονίσουν την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 12:17
UPD:12:18
REUTERS/POOL

Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη που παρατηρείται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικών της ΕΕ, Πάολι Τζεντιλόνι, και καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια άλλη αύξηση των μολύνσεων.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομίας και φορολογίας, είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη» στην πανδημία, παρά τις υψηλές προβλέψεις για το ΑΕΠ για φέτος.

«Μαίνεται ακόμα η πανδημία», απάντησε ο Τζεντιλόνι όταν ρωτήθηκε για τον κορυφαίο κίνδυνο για την οικονομία της ΕΕ. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε πιθανές νέες παραλλαγές και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».

Είπε ότι είναι δυνατοί νέοι περιορισμοί. «Δεν θα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο, τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο από τα προηγούμενα… η οικονομία μας είναι πιο εξοικειωμένη με τέτοιου είδους καταστάσεις», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% τόσο για την ΕΕ όσο και για τη ζώνη του ευρώ φέτος. «Παρά τους αυξανόμενους αντίθετους ανέμους», το μπλοκ αναμένεται να αναπτυχθεί με σημαντικό ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να βλέπουν υψηλό αριθμό μολύνσεων από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σε χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλά. Η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν επιβάλει νέους κοινωνικούς περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Μια άλλη αβεβαιότητα είναι το ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Το μπλοκ είδε μια ραγδαία αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού μετά την καλοκαιρινή περίοδο και, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους καταναλωτές.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κορυφωθεί στο 2,4% το 2021, πριν υποχωρήσει στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023.

Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή παρακολουθούνται στενά από τους παράγοντες της αγοράς, με ορισμένους να αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυστηροποιήσει την πολιτική καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και να ανακοινώσει πιθανή αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του επόμενου έτους. Η ΕΚΤ έχει πει μέχρι στιγμής ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα είναι προσωρινός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα