Πενθήμερο ράλι στην Ευρώπη

Νέο υψηλό και στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2007 00:01

ΚΕΡΔΗ για πέμπτη ημέρα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ εξαετίας, στη μεγαλύτερη αλληλουχία κερδών για το έτος, καθώς τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ευοίωνα μακροοικονομικά που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ στήριξαν τις αγορές. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου απογείωσε τον Dow σε νέο υψηλό ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 άγγιξε το υψηλότερο 6 1/2 χρόνων.

Οι αγορές ευνοήθηκαν από κυβερνητικές αναφορές που έδειξαν επιτάχυνση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο και οι μισθοί αυξήθηκαν με έναν βραδύτερο ρυθμό, συνιστώντας ότι μπορεί να συναινέσουν λίγο στην πληθωριστική απειλή. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,3% στις 1.547,03 μονάδες αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο 2000.

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 6.369,50 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,46% στις 5.703,00 μονάδες και ο DAX κατά 0,58% στις 6.915,56 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου ηγήθηκαν της ανόδου στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ η BHP Billiton έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών καθώς ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ίδιες μετοχές αξίας 10 δισ. δολαρίων.

Η ισπανική εταιρεία ρεύματος Endesa αποδέχτηκε την προσφορά ύψους 53 δισ. δολαρίων από τη E.ON, καθώς η γερμανική εταιρεία αύξησε την προσφορά της δύο φορές από την αρχή της χρονιάς.

Σε θετικό έδαφος και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με πρωταγωνίστρια την Alcatel-Lucent. Η Cisco Systems ανακοίνωσε ότι οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν ακόμη τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Απώλειες κατάγραψε η Roche, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φαρμάκων κατά του καρκίνου, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το σύνολο της χρονιάς ανήλθαν στα 6,35 δισ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 33%.

Η GlaxoSmithKline, και εν γένει οι φαρμακοβιομηχανίες κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις σήμερα. Η Infineon Technologies έφτασε στα καλύτερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2003.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με τη Nokia για την προμηθεύει με chip κινητών τηλεφώνων. Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,66% κλείνοντας στις 17.292,32 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα