Φοροεκτιμήσεις

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 09:33
UPD:09:46
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Έλεγχος κρατικών επιδοτήσεων

Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής σχετικά με τη διαπίστωση τήρησης των όρων του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, ελέγχθηκε μεγάλη βιομηχανική μονάδα σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου εντοπίστηκαν μη πραγματικές (εικονικές) συναλλαγές μεγάλης αξίας, μέσω των οποίων η ελεγχόμενη επιχείρηση εισέπραξε καταχρηστικά επιχορήγηση συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, ελέγχθηκαν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την επικράτεια, όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις καταχρηστικής λήψης επιχορηγήσεων συνολικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, ώστε να επιστραφούν στο Δημόσιο τα παρανόμως ληφθέντα ποσά επιχορηγήσεων.

Επίσης, σε έλεγχο του φακέλου επιδότησης Αγροτικού Συνεταιρισμού διαπιστώθηκε η μη τήρηση των προϋποθέσεων υπαγωγής της επένδυσης σε επιδότηση, αλλά και σοβαρές παραλείψεις στην τήρηση των προβλεπόμενων αρχείων τεκμηρίωσης της επένδυσης. Ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή για ανάκτηση της επιδότησης συνολικού ύψους 588.000 ευρώ.

Έλεγχοι παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό

Στα πλαίσια εκτέλεσης Εισαγγελικής Παραγγελίας που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2021, εντοπίστηκε πλήθος περιπτώσεων αλλοδαπών φυσικών προσώπων που έστελναν χρηματικά εμβάσματα στην αλλοδαπή, μέσω Ιδρυμάτων Πληρωμών, κατά την περίοδο 2012-2016.

Ειδικότερα, αλλοδαποί μετέφεραν στο εξωτερικό χρήματα μέσω Ιδρυμάτων Πληρωμών, χωρίς περαιτέρω έλεγχο για την προέλευση των κεφαλαίων τους, εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω ιδρυμάτων.

Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα ποσά ετησίως εστάλησαν σε Αλβανία, Μπαγκλαντές, Βουλγαρία, Κίνα, Γεωργία, Ινδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία.

Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στον εντοπισμό της πηγής προέλευσης των εξερχόμενων εμβασμάτων και στο αν αυτά έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα έχουν εξαιρεθεί του φόρου. Ταυτοποιήθηκαν φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την κατοχή των χρημάτων και τα οποία απέστειλαν εμβάσματα στην αλλοδαπή συνολικού ύψους άνω των 20.000.000 ευρώ.

Εξωκεφαλαιακές εισφορές ΙΚΕ και φορολογικός έλεγχος

 Το ύψος της αξίας των εξωκεφαλαιακών εισφορών μίας ΙΚΕ προσδιορίζεται από τους εταίρους στο καταστατικό της. Οι φορολογικές αρχές ελέγχουν τη δηλωθείσα αξία μόνο για να διαπιστώσουν αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες επιβαλλόμενοι φόροι. Εάν η αποτίμηση της χρηματικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων, που έγινε στο καταστατικό ή τη συστατική πράξη αποδεικνύεται ανακριβής, η φορολογούσα αρχή προσδιορίζει, κατόπιν ελέγχου, την πραγματική αξία επί της οποίας θα επιβάλει τον φόρο. Τονίζεται εδώ πως κατά τη σύσταση εταιρειών υπάρχει απαλλαγή από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, η οποία καλύπτει και τις εξωκεφαλαιακές. Στις αυξήσεις κεφαλαίου θα επιβληθεί φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου ακόμη και στις εισφερόμενες εξωκεφαλαιακές εισφορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα