-
Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Σκωτία κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τις εκπομπές, αλλά μόνο με την αποδυνάμωση της δέσμευσης για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.
-
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν προσεκτικά ανοδικά σήμερα Δευτέρα 15/11, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν κέρδη, αν και οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για πτωτικές εκπλήξεις σε μια παρτίδα κινεζικών οικονομικών στοιχείων που αναμένονταν αργότερα.
-
Η Wall Street υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα για να σπάσει μια αλυσίδα από εβδομαδιαία κέρδη, αν και οι κύριοι δείκτες ήταν ελαφρά χαμηλότερα από τα υψηλά όλων των εποχών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σταθεροποιήθηκαν στο +0,2% στις αρχές της χρηματιστηριακής μέρας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν αύξηση +0,3%.
-
Οι υψηλότερες κατά 11 μονάδες βάσης για την εβδομάδα αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ έχουν συνδυαστεί με τη γενική αποστροφή κινδύνου προς όφελος του δολαρίου, το απόλαυσε την καλύτερη εβδομάδα του σε σχεδόν τρεις μήνες. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο ήταν σταθερό στις 95,120 μονάδες και λίγο κάτω από το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.
-
Εδώ, ο μέσος ημερήσιος τζίρος τη δεύτερη βδομάδα του μήνα διαμορφώθηκε στα 71,1 εκατ. ευρώ από 57,9 την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με μέση αξία ανά συνεδρίαση στα πακέτα τα 6,8 εκατ. από 8 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,450 από 64,953 δις ευρώ την Παρασκευή 5/11.
-
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,78%, στον μήνα κέρδισε +1,77% με απόδοση έτους +12,97%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,32%, το Νοέμβριο κέρδισε +1,45% και στο 2021 κερδίζει +13,86%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,38%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +3,49% και αποδίδει στο 2021 +36,56%.
Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου έδωσε μια ώθηση στον μέσο όρο της Αθηναϊκής αγοράς που προέκυψε από το άλμα στην πρώτη σύνοδο και το ροκάνισμα των τεσσάρων πτωτικών που ακολούθησαν. Χωρίς απόλυτο συντονισμό με τα ξένα χρηματιστήρια και κυρίως με τα ευρωπαϊκά, το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της δεύτερης βδομάδας του Νοεμβρίου ήταν το περίπου το ίδιο. Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,78%, στον μήνα κέρδισε +1,77% με απόδοση έτους +12,97%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,32%, το Νοέμβριο κέρδισε +1,45% και στο 2021 κερδίζει +13,86%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,38%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +3,49% και αποδίδει στο 2021 +36,56%.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος τη δεύτερη βδομάδα του μήνα διαμορφώθηκε στα 71,1 εκατ. ευρώ από 57,9 την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με μέση αξία ανά συνεδρίαση στα πακέτα τα 6,8 εκατ. από 8 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,450 από 64,953 δις ευρώ την Παρασκευή 5/11.
Η Αθηναϊκή αγορά είναι από τις λίγες στον αναπτυγμένο κόσμο που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Επειδή όποτε τα πλησιάζει, ξεσπούν πιέσεις. Οδηγώντας στην εξαγωγή ενός ξεκάθαρα αρνητικού συμπεράσματος, όσο η πανδημία φαίνεται να απλώνεται σχεδόν χωρίς φρένα. Αφορά στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, βάσει των μοντέλων που τρέχουν οι ομάδες ανάλυσης των μεγάλων επενδυτικών Οίκων.
Τα πέντε καλύτερα κλεισίματα του ΓΔ στο 2021 ήταν αυτό στις 924,3 μονάδες από τις 10 Ιουνίου, ακολούθησε στις 11 αυτό στις 925,83 και στις 17 Ιουνίου ήρθαν οι 927,29 μονάδες. Το ανώτερο κλείσιμο στο έτος ήταν οι 929,26 στις 30 Αυγούστου, ενώ την επόμενη μέρα 31/8 συμπληρώθηκε η πεντάδα με κλείσιμο στις 923,15 μονάδες. Χρειάστηκε να περάσουν 47 συνεδριάσεις και αφού ο ΓΔ έπεσε ως τις 854, επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα σε κλείσιμο στις 921,26 μονάδες. Αλλά, ακολούθησαν τέσσερις πτωτικές σύνοδοι! Η αλυσίδα με 4 καθοδικές είναι στατιστικό φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από την εποχή της εγγραφής της κορυφής έτους που αναφέραμε πιο πάνω. Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις, πως η συμπεριφορά των θεσμικών ήταν ανάλογη αυτής που επιλέγουν, όταν θεωρούν πως η αγορά είχε μια τοπική κορύφωση.
Αν ισχύει αυτό, τότε στήριξη στη διόρθωση που ξεκίνησε υπάρχει στη ζώνη 898 - 903 μονάδων, με αμέσως επόμενη επίπεδα τιμών γύρω από τις 880 μονάδες. Φυσικά όπως προαναφέραμε, υπάρχει πάντοτε και η ισχυρή στήριξη στις 854 μονάδες. Δεν θεωρούμε ωστόσο πιθανό να κρίνουν οι ισχυροί θεσμικοί απαραίτητο, να πάρει φόρα η αγορά από τόσο χαμηλά για να γράψει νέα υψηλά έτους. Για την ώρα ένα ήταν το σίγουρο, πως η ενθυλάκωση κερδών δεν επέτρεψε να φανούν οι 930 γιατί η ΔΕΗ και οι Τράπεζες αποτέλεσαν περιοδικά θύματα του γνωστού από τα τέλη του εικοστού αιώνα ρητού: “Η μανούλα του Χω(ο)σέ δεν μετάνιωσε ποτέ”. Άλλωστε ο Νοέμβριος περιλαμβάνει αρκετά γεγονότα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αιτίες αλλαγής στάσης.
Πλούσιο χαρακτηρίζουν οι εγχώριοι αναλυτές το πρόγραμμα της τρέχουσας εβδομάδας. Από σήμερα χωρίς το έκτακτο, μικτό, μέρισμα των 0,252 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΤΕ, ενώ τα Πλαστικά Θράκης ανακοινώνουν αποτελέσματα πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.
Η έκτακτη προσθήκη της ΔΕΗ στον βασικό δείκτη της Morgan Stanley δεσπόζει στα γεγονότα της εβδομάδας. Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί αύριο (16/11) και συμπίπτει με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 εκατ. νέων μετοχών από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του κοινού ομολογιακού δανείου της ΕΛΧΑ. Την Πέμπτη είναι η σειρά της Frigoglass να ανακοινώσει μεγέθη τρίτου τριμήνου, τα οποία θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι. Την Παρασκευή, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανοίξει τον κύκλο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Τραπεζικών μετοχών του FTSE25. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει αποτελέσματα και η Premia Properties. Την Παρασκευή εκπνέουν επίσης τα Παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο, ενώ το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις δεικτών στο εξωτερικό ξεχωρίζουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου (16/11), καθώς και ο πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο (17/11) στην Ευρώπη.
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφεραν: Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες, καθώς προστέθηκε μόνο η ΔΕΗ στην παρούσα φάση. Η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει το εύρος μεταξύ 915 και 923 μονάδων, ως τα όρια στήριξης και αντίστασης ανάμεσα στα οποία πιθανολογεί την βραχυπρόθεσμη κίνηση του ΓΔ.
Από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec. τόνισαν: Ανοδική η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, με χαμηλό όμως όγκο συναλλαγών, ο οποίος είναι απαραίτητος για την διάσπαση της ισχυρής αντίστασης των 920 μονάδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 950 και 1.000 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 910 και 903 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες. Ο κύριος καταλύτης της εβδομάδας είναι η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αναταράξεις προς το τέλος της χρονιάς
Μετά από άνοδο και επιδόσεις που αντιστοιχούν σε ρεκόρ υψηλών, οι επενδυτές καλούνται να λάβουν πιο δύσκολες αποφάσεις. Αφού θα ισορροπούν ανάμεσα στην γνώση πως οι επιχειρήσεις κάνουν αυτό που ξέρουν καλά και παράλληλα η πολιτική, σε διαφορετικά επίπεδα, προκαλεί σειρά προβλημάτων. Αναφερόμαστε αφενός στα εταιρικά κέρδη που ήταν κατά μεγάλο ποσοστό ανώτερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Αφετέρου διαπιστώνεται μια διογκούμενη ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με τη δυνατότητα αντίληψης της βαθύτερης φύσης των πληθωριστικών πιέσεων, από τους χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική. Χωρίς να παραβλέπεται μια ασαφής και ζημιογόνα για την ώρα επίδραση στις τιμές της ενέργειας, των συζητήσεων για το κλίμα στη Γλασκώβη. Ενώ η επανεμφάνιση εντάσεων στο γεωπολιτικό πεδίο, προσθέτει επιπλέον πηγές παραγωγής αναταράξεων.
Για αυτό η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου σφραγίστηκε από μικρές εβδομαδιαίες μεταβολές. Στη διάρκειά της έγινε η αφομοίωση των αποφάσεων και των κατευθύνσεων από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου, αλλά προέκυψε και το σοκ της μέτρησης των πληθωριστικών πιέσεων. Έτσι εμφανίστηκαν μικρές αλλά θετικές μεταβολές για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρνητικές για τα αμερικανικά, με υπολογίσιμα κέρδη για μερικά από τα ασιατικά.
Ο πληθωρισμός παγκόσμια
Οι μετρήσεις του πληθωρισμού εξακολουθούν να εκπλήσσουν με την αποκάλυψη της δύναμης των πληθωριστικών πιέσεων από μήνα σε μήνα αλλά και σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται το αφήγημα των Κεντρικών Τραπεζών για ένα περαστικό απλώς σοκ στις τιμές. Για παράδειγμα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο προέκυψε πολύ ψηλότερα από το αναμενόμενο. Ανέβηκε σε ετήσια βάση +6,2% και σε μηνιαία +0,9%. Ενώ ο Δομικός πληθωρισμός, στον υπολογισμό του οποίου εξαιρούνται τρόφιμα και καύσιμα, αυξήθηκε +4,6% έναντι του Οκτωβρίου του 2020 και +0,6% από τον Σεπτέμβριο. Αν και οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα και πολλά άλλα στοιχεία εξακολουθούν να αντανακλούν προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η άνοδος στα ενοίκια υποδηλώνει επίσης την ενίσχυση της δυναμικής της υποκείμενης τάσης.
Δεν ήταν όμως μόνο ο πληθωρισμός των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού της Κίνας στο 13,5%, ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο (το υψηλότερο ποσοστό από το 1995), με αυξανόμενο κίνδυνο πως θα μπορούσε να αρχίσει να εισχωρεί στον ακόμη χαμηλό αλλά αυξανόμενο πληθωρισμό ΔΤΚ (1,5%). Καθώς οι παραγωγοί μετακυλύουν το αυξημένο κόστος τους στους τελικούς καταναλωτές. Ο πληθωρισμός της Ινδίας αιφνιδίασε ανοδικά, με τον Δομικό πληθωρισμό στο 5,9%. Ο ΔΤΚ του Μεξικού έφθασε το 6,2%, πάνω από τις προσδοκίες των αγοραίων και το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών. Επίσης ήταν πάνω από τη συναίνεση ο ΔΤΚ της Ουγγαρίας, στο 6,5%. Την επόμενη εβδομάδα, μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο, η οποία, οι αναλυτές αναμένουν επίσης, να παρουσιάσει την περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού εκεί.
Αυτές οι εκπλήξεις δεν σημαίνουν μόνο ότι ο πληθωρισμός θα είναι για τους επόμενους μήνες, υψηλότερος από ότι αναμενόταν. Αυξάνουν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με τον αναμενόμενο ρυθμό μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια του 2022. Σίγουρα, οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού θα μετριαστούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς οι επιπτώσεις από το φαινόμενο της βάσης από την οποία γίνεται η σύγκριση αντιστρέφονται. Οι τιμές της ενέργειας είναι απίθανο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Όμως, όσο περισσότερο διαρκεί η «περίοδος μετάβασης» των υψηλότερων τιμών, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εδραιωθεί κάποια δυναμική των τιμών και να υπάρξουν δευτερογενή πληθωριστικά φαινόμενα.
Τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών
Όπως έδειξαν τα πράγματα, οι επενδυτές δεν έδειξαν θορυβημένοι από την απόφαση ορισμένων τραπεζών, να σταματήσουν τα προγράμματα παροχής φθηνού χρήματος για την επούλωση των πληγών από την πανδημία. Αυτό που τους ανησυχεί, είναι μια ξαφνική απόφαση για αύξηση στα επιτόκια, που για την ώρα, δεν τα έχουν αγγίξει. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) μπορεί να τερματίζουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία. Ωστόσο, καμία από τις τρεις κεντρικές τράπεζες δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Τα επιτόκια της ΕΚΤ και της BOJ παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ τα επιτόκια της Fed είναι σχεδόν μηδενικά. Όλοι ισχυρίστηκαν ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κατάλογος των προβλημάτων που δικαιολογούν τις, υπέρ χαλάρωσης, προσεγγίσεις τους, γίνεται όλο και πιο σύντομος. Το πιο σημαντικό είναι ότι η πανδημία υποχωρεί και γίνεται ενδημική σε πολλές περιοχές. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει ανακάμψει για τα καλά από τα lockdown του περασμένου έτους. Οι πληθωριστικές πιέσεις αποδεικνύονται επίμονες και όχι παροδικές. Ακόμη και η πρόσφατη κρίση χρέους ακινήτων της Κίνας θεωρείται γενικά από τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι είναι ένα πρόβλημα που θα περιοριστεί σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο, οι τραπεζίτες είναι σθεναρά προσηλωμένοι στην ιδέα ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για αύξηση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell μετά τη συνεδρίαση της FOMC τόνισε ότι το τέλος της ανά μήνα αγορών ομολόγων δεν θα σήμαινε πως υπάρχει βιασύνη για την αύξηση των επιτοκίων. Ομοίως, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 28ης Οκτωβρίου, την ανάγκη να παραμείνουν «υπομονετικοί» και «επίμονοι» όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.
Παλαιότερα, οι τράπεζες θα είχαν αυξήσει τα επιτόκια με την πρώτη ένδειξη ανάκαμψης του πληθωρισμού, αρκεί να πλησίαζε κοντά στους δηλωθέντες στόχους τους. Οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό υπερέβησαν πρόσφατα τους στόχους της ΕΚΤ και της Fed για προτιμητέο πληθωρισμό στο 2,0%. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν βλέπουν την πρόσφατη άνοδό του ως μακροχρόνιο πρόβλημα. «Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους». Δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός «μεσοπρόθεσμα» (ή περίπου σε διάστημα τριών ετών) θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2,0%. Αυτό σημαίνει ότι οι «προϋποθέσεις» για την αύξηση των επιτοκίων «δεν ικανοποιούνται». Παρά τους αυξανόμενους κινδύνους παρατεταμένης επιτάχυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο στόχος της BOJ για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Επομένως, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για προσαρμογή της νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε η BOJ στην Περίληψη απόψεων της 8ης Νοεμβρίου.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το 55,55% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 έχασε -0,31%, τον Νοέμβριο κέρδισε +1,68% και στο 2021 αποδίδει +24,57%. Ο Dow υποχώρησε κατά -0,63%, στον 11ο μήνα κερδίζει +0,78%, με επίδοση +17,95% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,10%, τον Νοέμβριο +3,87% με επίδοση στο 2021 +25,82%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με πτώση -1,04%, στον μήνα κερδίζει +4,99%, στο 2021 +22,12%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -0,69%, το Νοέμβριο αποδίδει +2,34%, στο 2021 +23,06%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,60% στη βδομάδα, στο έτος κερδίζει +13,74%. Ο DAX ανέβηκε +0,25%, στο έτος αποδίδει +17,31%, ο CAC με μεταβολή +0,72%, στο 2021 κερδίζει +27,74%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,55%, στο έτος αποδίδει +12,47%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -0,23%, με ετήσια επίδοση +24,74%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +0,68% και στον μήνα +2,36%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +21,98%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,44%, με επίδοση έτους -10,66%. Ο IPC του Μεξικού υποχώρησε κατά -1,05%, στο 2021 αποδίδει +16,71%. Ο χρυσός με άνοδο +2,62%, βρέθηκε στα 1867,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -1,78%. Υποχώρησε κατά -0,59%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 80,69 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +66,65%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,01%, έχει απόδοση στο 2021 +7,89%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,02%, στο 2021 αποδίδει +3,32%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,03% στο έτος κερδίζει +26,78%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +1,84%, στο έτος χάνει -6,99%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,36% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη +1,90% στο 2021.
Γεωπολιτικές εντάσεις
Μια φαινομενικά αρμονική κοινή φιλοδοξία σε ολόκληρο τον κόσμο για την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα τον τερματισμό των επιθετικών γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έδειξαν μια πολύ πιο αρμονική σχέση κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων για το κλίμα από ότι είχαν σε προηγούμενες συναντήσεις για τα περισσότερα άλλα ζητήματα. Η προσοχή πλέον θα επικεντρωθεί στην virtual συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Σι σήμερα Δευτέρα 15/11, η οποία αναμένεται να θίξει τις εμπορικές σχέσεις αλλά και το ευαίσθητο θέμα της Ταϊβάν. Το κίνητρο των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ορισμένες δεσμεύσεις από την Κίνα σχετικά με την Ταϊβάν θα είναι ακόμη υψηλότερο τώρα, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω αυτή την εβδομάδα. Ανεξάρτητα, οι διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ γύρω από το της Βορειοιρλανδικό Πρωτόκολλο παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα, με κίνδυνο το ΗΒ να ενεργήσει μονομερώς. Κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μέτρα αντιποίνων από την ΕΕ.
ΧΑ
Εβδομάδα ανόδου με το… σταγονόμετρο
Χωρίς απόλυτο συντονισμό με τα ξένα χρηματιστήρια και κυρίως με τα ευρωπαϊκά, το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της δεύτερης βδομάδας του Νοεμβρίου ήταν το περίπου το ίδιο. Στο εξωτερικό, η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, στις 10 Νοεμβρίου, ξεχώρισε από τις υπόλοιπες προγραμματισμένες ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων. Στην Αθήνα, την άνοδο της πρώτης συνεδρίασης στις 8/11 ροκάνισαν, οι τέσσερις πτωτικές που ακολούθησαν. Τα γεγονότα που ξεχώρισαν ήταν μερικά εταιρικά αποτελέσματα, για τα ΕΛΠΕ και την TITC στις 11 Νοεμβρίου και τον ΟΤΕ στις 12 Νοεμβρίου. Επίσης υπήρξε το βράδυ της Πέμπτης 11/11, η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI. Αφορούσε στην είσοδο της ΔΕΗ στον MSCI Standard με ταυτόχρονη διαγραφή του ΟΛΠ από τον δείκτη Small Cap.
Τη Δευτέρα 8/11 η αγορά της Αθήνας κινήθηκε ανοδικά, οδηγούμενη από τα κέρδη σε 19 blue chip. Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 921,26 από 906,85 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,59%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,32% στις 2224,59 από 2195,70 μονάδες την Παρασκευή 5/11, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +1,92%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,079 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 7,884 εκατ. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 605,11 μονάδες, με κέρδη +0,52%. Την Τρίτη, εμφανίστηκε το ανώτερο για τον ΓΔ από την 1/9 και μετά, στις 924,3 μονάδες. Αλλά στο κλείσιμο οδηγήθηκε στις 920,52 μονάδες, με μεταβολή -0,08%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,32% στις 2217,53 μονάδες με τον ΔΤΡ σε πτώση -0,78%, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,25%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 77,625 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,860 εκατ.
Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 918,06 μονάδες, με μεταβολή -0,27%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,21% στις 2212,80 μονάδες, με τον ΔΤΡ στο -0,51% και κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,95%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 61,040 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,879 εκατ. Την Πέμπτη εμφανίστηκε το ίδιο μοτίβο διαπραγμάτευσης με την προηγούμενη, με ρευστοποιήσεις στο πρώτο μέρος και άνοδο που μείωνε το πτωτικό αποτέλεσμα, στο δεύτερο. Οι επενδυτές με σημαντικής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη στις 917,80 μονάδες με μεταβολή -0,03%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,01% στις 2212,57 μονάδες με τον ΔΤΡ στην τρίτη διαδοχικά πτωτική σύνοδο, με απώλειες -0,48%, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,39%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 69,520 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 12,810 εκατ.
Την Παρασκευή, οι επιλογές των συναλλασσόμενων προκάλεσαν πτώση διαρκείας με κλείσιμο στο κατώτερο μέρας και ένα ακόμα ψαλίδισμα στα κέρδη της αγοράς από την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο ΔΤΡ οδηγήθηκε στις 587,31 μονάδες με απώλειες -1,21%, έχοντας κλείσει τη Δευτέρα πάνω από τις 605. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,45% στις 2202,72 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,17%. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,42% κατέληξε στις 913,94 μονάδες και ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 67,142 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 4,782 εκατ. Έτσι ο μέσος ημερήσιος τζίρος τη δεύτερη βδομάδα του μήνα διαμορφώθηκε στα 71,1 εκατ. ευρώ από 57,9 την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. με μέση αξία ανά συνεδρίαση στα πακέτα τα 6,8 εκατ. από 8 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,450 από 64,953 δις ευρώ την Παρασκευή 5/11.
Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,78%, στον μήνα κέρδισε +1,77% με απόδοση έτους +12,97%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,32%, το Νοέμβριο κέρδισε +1,45% και στο 2021 κερδίζει +13,86%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,38%, τον Νοέμβριο είχε άνοδο +3,49% και αποδίδει στο 2021 +36,56%.
Η εικόνα των blue chip
Η ισορροπία, αριθμητικά, μεταξύ ανοδικών και πτωτικών στη βδομάδα είναι 13/12, αλλά στον τρέχοντα μήνα είναι 15/10.
-
Τη μεγαλύτερη άνοδο στη βδομάδα είχε η ΤΕΝΕΡΓ +10,92%, τον Νοέμβριο +11,11% και στο έτος -1,52%, ακολουθούν
-
ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,28% (στο μήνα +5,07% στο 2021 +28,93%),
-
ΕΛΠΕ +4,83% (στο μήνα +5,54% στο 2021 +16,48%),
-
ΔΕΗ +4,11% (στο μήνα +9,33% στο 2021 +37,95%),
-
ΜΠΕΛΑ +2,74% (στο μήνα +5,14% στο 2021 -5,00%),
-
ΒΙΟ +2,60% (στο μήνα +3,54% στο 2021 +21,26%),
-
ΕΛΧΑ +2,27% (στο μήνα +2,16% στο 2021 +11,18%),
-
ΕΧΑΕ +1,89% (στο μήνα +1,89% στο 2021 -3,21%).
Ακολουθούν εκείνα με εβδομαδιαία μεταβολή κοντά στων βασικών δεικτών ήτοι
-
ΤΙΤC +1,48% (στο μήνα +0,27% στο 2021 +9,46%),
-
ΕΕΕ +1,00% (στο μήνα +2,19% στο 2021 +14,88%),
-
ΟΠΑΠ +0,91% (στο μήνα -1,12% στο 2021 +21,46%),
-
ΛΑΜΔΑ +0,81% (στο μήνα +4,79% στο 2021 +4,79%)
-
ΣΑΡ +0,58% (στο μήνα -0,92% στο 2021 -7,49%).
Στον αντίποδα έχουμε με υπολογίσιμη πτώση τις
-
ΕΤΕ -6,25% (στο μήνα -3,49% στο 2021 +16,10%),
-
ΕΥΔΑΠ -2,58% (στο μήνα -0,26% στο 2021 +9,75%),
-
ΕΥΡΩΒ -2,45% (στο μήνα +5,60% στο 2021 +64,88%),
-
ΑΡΑΙΓ -1,36% (στο μήνα -1,17% στο 2021 -1,17%),
-
ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,18% (στο μήνα -2,89% στο 2021 -22,20%).
Με πτώση μικρότερη του -1% έχουμε τις
-
ΠΕΙΡ -0,90% (στο μήνα -2,24% στο 2021 -93,30%),
-
ΑΛΦΑ -0,49% (στο μήνα +0,73% στο 2021 +15,96%),
-
ΟΛΠ -0,44% (στο μήνα -0,44% στο 2021 -7,08%),
-
ΑΔΜΗΕ -0,39% (στο μήνα +0,78% στο 2021 -2,84%),
-
ΜΥΤΙΛ -0,33% (στο μήνα -3,23% στο 2021 +28,24%),
-
ΟΤΕ -0,26% (στο μήνα -1,37% στο 2021 +14,49%),
-
ΜΟΗ -0,07% (στο μήνα +1,02% στο 2021 +25,68%).
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Ο FTSE25 άνω των 2200 μονάδων στην έναρξη της εβδομάδας εκπνοής
Την Παρασκευή, οι επιλογές των συναλλασσόμενων προκάλεσαν πτώση διαρκείας με κλείσιμο στο κατώτερο μέρας και ένα ακόμα ψαλίδισμα στα κέρδη της αγοράς από την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο ΔΤΡ οδηγήθηκε στις 587,31 μονάδες με απώλειες -1,21%, έχοντας κλείσει τη Δευτέρα πάνω από τις 605. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,45% στις 2202,72 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,17%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο, από τις 10:30 για 45 λεπτά και μετά, σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,28 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,85 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2224,03 μονάδες, ήρθε στις 10:53. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:54 και ήταν οι 2202,40. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,991 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 12/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 170 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2223,50 μονάδες, κατώτερο πάλι στις 2194,75 και τελευταίες πράξεις στις 2196,00, με κλείσιμο στις 2198,25 από 2208,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3652 από 3653. Επίσης άλλαξαν χέρια 21 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2215,75 μονάδες κατώτερο τις 2193,25 τελευταίες πράξεις στις 2193,25 και κλείσιμο στις 2196,75 από 2206,25 μονάδες και ανήλθαν στις 294 από 292 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά υποχώρησαν ελαφρά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 και 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 15 συμβολαίων από 100 για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2300 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 588,00 από 595,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 4726 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 108.465 από 107.832 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6010 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,63 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.972 από 29.128.
Της ΕΥΡΩΒ με 851 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,944 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.306 από 26.368.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 282 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,45 ευρώ και 27.883 από 27.644 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1796 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 372 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, και τα 267 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 150.000 συμβόλαια για την ΑΛΦΑ, τα 12.000 για την ΤΕΝΕΡΓ, τα 1814 για τον ΟΤΕ, στα 1000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και από 500 για ΟΠΑΠ και ΤΙΤC.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
“Η επιτυχία της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ έφερε αμέσως αποτελέσματα, καθώς η μετοχή συμπεριλήφθηκε αμέσως στην λίστα των μετοχών του βασικού δείκτη της Morgan Stanley. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο απέκτησε έτσι την 6η Εισηγμένη Εταιρεία που περιλαμβάνεται σε δείκτες Παγκόσμιου βεληνεκούς και είναι η 3η προσθήκη μετοχής στον εν λόγω δείκτη κατά την φετινή χρονιά. Το άνοιγμα της Αγοράς με επενδυτικές επιλογές στον διεθνή παράγοντα, καταγράφεται στο θετικό ισοζύγιο της χρονιάς, καθώς τα τελευταία χρόνια οι περιορισμένες επιλογές, λόγω της φυγής των Εταιρειών από το ταμπλό του Χ.Α., είχαν μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Η τάση επιστροφής διαπιστώνεται και πέρα από τις Εταιρείες του MSCI, αφού στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων εννεάμηνου Δεικτοβαρών Εταιρειών (ΕΛΠΕ, TITC) οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν προέλευση εκτός Ελλάδος. Μιλώντας για αποτελέσματα, η έως τώρα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, με την ανάκαμψη να γίνεται πιο έντονη σε Εταιρείες με έκθεση στον Τουρισμό, αλλά και σε κλάδους που είχαν υστερήσει αισθητά στα προηγούμενα τρίμηνα, όπως τα Διυλιστήρια.
Οι επιμέρους κίνδυνοι που αφορούν τις ελλείψεις της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το υψηλό κόστος μεταφοράς, φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σταδιακή μετακύλιση του κόστους στην κατανάλωση, ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι οι αρνητικοί παράγοντες θα εξομαλυνθούν κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022.
Αντίθετα τα ανοδικά νούμερα των κρουσμάτων φαίνεται να προβληματίζουν περισσότερο την Επενδυτική Κοινότητα, καθώς η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου κινείται σε ιστορικά υψηλά βάζοντας, έστω και άτυπα, ένα θέμα αυστηρότερων περιορισμών στο τραπέζι, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για το Λιανεμπόριο. Αποτέλεσμα αυτής της διττής εικόνας των αντίρροπων αναγνώσεων από το εξωτερικό περιβάλλον, είναι η Αγορά να κινείται πρακτικά σε μια ευθεία, έχοντας αυξήσει ωστόσο την συναλλακτική δυναμική της (+21%).
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε με αργό ρυθμό την προσέγγιση της κυριότερης αντίστασης που οριοθετεί και τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες. Από τις 29 Σεπτεμβρίου η Αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν δείχνει να βιάζεται να “πατήσει” σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση.
Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης αγορασμένοι, ενώ οι ταλαντωτές αφήνουν ένα υποσχόμενο ανοδικό περιθώριο 20 μονάδων, πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αρκετό ωστόσο για να μεταβάλει δραστικά την ψυχολογία της Αγοράς προς το θετικότερο.
Αν και η “μεγάλη εικόνα” δεν άλλαξε, την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις, για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Η αργή αυτή, αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων, η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο, προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες, σε κοντινό βάθος χρόνου.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν με επιφυλακτικότητα ανοδικά σήμερα Δευτέρα 15/11, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν κέρδη, αν και οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για πτωτικές εκπλήξεις σε μια παρτίδα κινεζικών οικονομικών στοιχείων που αναμένονταν αργότερα. Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν ταχύτερα από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο, παρά τους νέους περιορισμούς για τον έλεγχο των εστιών COVID-19 και τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά η επιβράδυνση του τομέα ακινήτων επιβάρυνε τις οικονομικές προοπτικές.Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σήμερα, επιταχυνόμενη από την αύξηση 3,1% τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επιταχύνθηκε επίσης. Τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS) έδειξαν επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις επιταχύνθηκαν ακόμη και όταν η Κίνα επέβαλε νέους περιορισμούς για την καταπολέμηση ενός νέου κύματος κρουσμάτων COVID-19 στο βορρά.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 3,5% και μετά από αύξηση 4,4% τον Σεπτέμβριο.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:50 δικά μας ώρα σημείωνε άνοδο +0,35%, ευρισκόμενος στις 656,43 μονάδες αφού σημείωσε άνοδο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,49%, καθώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο δεν προκάλεσαν σκεπτικισμό αλλά ενίσχυσαν την προσδοκία πως θα γίνει αιτία για επιθετική δημοσιονομική τόνωση.Ο KOSPI στη Ν Κορέα κέρδίζει +1,10% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX ενισχύεται κατά +0,28% με τον Hang Seng στο -0,12% στις 8:55.