«Φρένο» από τα επιτόκια

Βουτιά διμήνου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 00:01

TH MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ του τελευταίου διμήνου κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο των πιέσεων τις μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα λόγω των προσδοκιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδοφοριών στον κλάδο.

Πιέσεις δέχθηκε και η Wall Street με το δείκτη S&P 500 να υποχωρεί από το υψηλότερο εξαετίας λόγω αναζωπύρωσης ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες δέχθηκαν επιπλέον πιέσεις στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που προλείαναν το έδαφος για νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ το Μάρτιο και της αναζωπύρωσης των ανησυχιών των επενδυτών για το ρυθμό ανάπτυξης των εταιρικών κερδοφοριών.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών μεταλλευτικών εταιρειών ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών στις απώλειες, καθώς οι τιμές εμπορευμάτων δέχθηκαν πιέσεις. Νωρίτερα οι προειδοποιήσεις από ομίλους του χρηματοοικονομικού τομέα πυροδότησαν ρευστοποιήσεις μετοχών του κλάδου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,83%, στα 1.534,21 μονάδες, λίγο κάτω από το υψηλό ρεκόρ εξαετίας που άγγιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Μεταξύ των εθνικών δεικτών, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,36%, στις 6.346,40 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,66%, στις 5.665,10 μονάδες, και ο DAX κατά 0,56%, στις 3.876,73 μονάδες.

Η Buhrmann σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάιο, καθώς τα κέρδη της δεν ικανοποίησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Unilever, η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων και απορρυπαντικών παγκοσμίως, υποχώρησε, καθώς τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο αποδείχτηκαν καλύτερα των προσδοκιών.

Απώλειες και για την BHPBilliton, τη μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων, καθώς και για τη RioTinto. Με θετικό πρόσημο και η GlaxoSmithKline, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, καθώς οι προβλέψεις της για κέρδη του συνόλου του έτους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei παρέμεινε αμετάβλητος, στις 17.292,48 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα