Κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 13:11

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, καθώς οι διαπραγματευτές επανατοποθετήθηκαν στο θέμα της επίδρασης παύσης λειτουργίας πετρελαιοπηγής στην Καλιφόρνια, που ώθησε στις τιμές πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, υποχώρησε 22 σεντς, φθάνοντας στα 59,49 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:17 π.μ., ώρα Λονδίνου. Τα συμβόλαια σημείωναν νωρίτερα άνοδο 71 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 60,42 δολ. το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της Occidental Petroleum Corp., της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών των ΗΠΑ ότι σταμάτησε το μέγιστο της παραγωγής της στην έβδομη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή στα ηπειρωτικά των ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο το μπρεντ υποχώρησε 35 σεντς, φθάνοντας στα 58,68 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ διατηρήθηκαν στα 324,5 εκατ. βαρέλια στις 2 Φεβρουαρίου, 9,8% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, στις 7 Φεβρουαρίου.

Χθες οι τιμές αναρριχήθηκαν 2 δολ. το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της Occidental ότι χάθηκε παραγωγή 120.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Το πετρέλαιο ανέκαμψε από τα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών των 49,90 δολ. το βαρέλι στις 18 Ιανουαρίου, καθώς ο ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη περιφέρεια κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, ενδέχεται να διατηρηθούν κάτω από το φυσιολογικό έως τις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του National Weather Service.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα