Στο κόκκινο Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανησυχίες για αύξηση του κόστους δανεισμού
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 00:01

ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστές στις απώλειες ήταν μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού και κατασκευαστικού τομέα, μετά την υποχώρηση των τιμών ενέργειας οι οποίες οδήγησαν στο κόκκινο και τη Wall Street.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε στις αγορές και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς άσκησε πιέσεις στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου και στις κατασκευαστικές, αφού δεν διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα μια μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδοφοριών για εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη Stoxx 600 αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 8,9% το 2007, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet Research Systems Inc. στο Λονδίνο, έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 14% του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,6%, στις 1.533,15 μονάδες.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,40%, στις 6.357,00 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,85%, στις 5.643,95 μονάδες, και ο DAX κατά 0,67%, στις 6.864,87 μονάδες.

Η Lafarge, η δεύτερη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και η βρετανική εταιρεία κατασκευαστικών υλικών Hanson σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς μια πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μειώσει τις πωλήσεις τους στη μεγαλύτερη αγορά.

Η ST Microelectronics, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία chip, ηγήθηκε της πτώσης στον τεχνολογικό κλάδο.

Υποχώρησε και η Total, με την τιμή του αργού να υποχωρεί προσωρινά στα 58,97 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των δηλώσεων μελών του ΟΠΕΚ ότι το διεθνές καρτέλ πιθανώς να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του στη συνάντηση της 15ης Μαρτίου.

Στον αντίποδα, θετικά κινήθηκε η Vodafone, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τον έλεγχο της Hutchison Essar, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία, έναντι 11,1 δισ. δολαρίων.

Κέρδη και για τη Rolls-Royce, καθώς η Merrill Lynch συμπεριέλαβε τις μετοχές της στη λίστα «Europe 1». Σημειώνεται ότι η εταιρεία παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 63%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα