Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 07:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα έξι ετών αναρριχήθηκε ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία, οδηγώντας την άνοδο μεταξύ των ασιατικών αγορών, καθώς εικάζεται ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., της μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας και της Mizuho Financial Group Inc., της δεύτερης σε μέγεθος, κινήθηκαν ανοδικά.

Απώλειες ρεκόρ όδευαν να σημειώσουν οι μετοχές της Hutchison Telecommunications International Ltd., της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο, Li Ka-shing, μετά τη συμφωνία που έκλεισε να πουλήσει μερίδιο που κατέχει σε ινδική εταιρεία, στην Vodafone Group Plc, προς 11,1 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της PetroChina Co., της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ιαπωνίας, οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές του κλάδου της ενεργείας, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, κάτω από τα 58 δολ. το βαρέλι.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,04 μονάδων, φθάνοντας στις 142,80 μονάδες στις 12:50 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Nikkei κέρδιζε 0,3%, φθάνοντας στις 17.553,14 μονάδες, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2004. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng, υποχώρησε 1,8%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Ανοδο 0,1%, σημείωσε στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index και σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές της Alumina Ltd., συνεργάτιδας της Alcoa Inc. με έδρα τις ΗΠΑ σε ένα venture που παράγει το 1/4 της αλουμίνας παγκοσμίως, αναρριχήθηκαν στα ύψη, μετά το δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου, ότι η Alcoa ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο εξαγοράς από την BHP Billiton και τη Rio Tinto Group.

Ανοδο 1,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης στην Κίνα, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Πτωτικά κινήθηκαν οι λοιπές αγορές, εκτός από τις αγορές στη Ν. Ζηλανδία και την Ινδονησία.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε 3,5% για να κλείσει στα 57,81 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 11 Ιανουαρίου, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βελτίωση του καιρού στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον ΟΠΕΚ που σηματοδότησε ότι ενδέχεται να μην απαιτείται περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Πριν από λίγη ώρα και κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το αργό διαπραγματεύθηκε στα 57,94 δολ. το βαρέλι.

Η αλουμίνα σημείωσε άνοδο 5,7%, φθάνοντας στα 7,22 δολ. Αυστραλίας. Η BHP και η Rio Tinto, οι δύο μεγαλύτερες μεταλλουργίες στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, κάνουν και οι δύο σχέδια να προσφέρουν 40 δισ. δολ. ΗΠΑ για την εξαγορά της Alcoa, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, επικαλούμενο πηγές. Και οι δύο, η κάθε μία ξεχωριστά, σκέφτονται να πλησιάσουν την Alcoa με τα σχέδια της BHP να βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τους Times.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα