Enel: Aύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενεργείας στη Ρωσία

Και αγορά περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον CEO, Fulvio Conti
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 12:00

ΣΧΕΔΙΑ αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικής ενεργείας του venture της στη Ρωσία κατά 36%, κάνει η Enel SpA φέτος, επιδιώκοντας την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στη χώρα, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας, στοχεύει σε ξένες αγορές για ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Fulvio Conti.

Ο Conti δεν ανησυχεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin που χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όργανο στην εξωτερική πολιτική θα επηρεάσει την επέκταση της Enel στη χώρα, σύμφωνα με τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο ίδιος στη Ρώμη. Η εταιρεία έχει σκοπό να δαπανήσει έως 4 δισ. ευρώ (5,2 δισ. δολ.) στη Ρωσία, δήλωσε ο Conti.

Η Ρωσία χρειάζεται έως 70 δισ. δολ. σε επενδύσεις για να εκσυγχρονίσει τον κλάδο της ηλεκτρικής ενεργείας με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, επεσήμανε ο επικεφαλής της Enel. Οι προσπάθειες του Putin για έλεγχο στον κλάδο ενεργείας της χώρας, επικεντρώνεται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Enel και των άλλων είναι ότι εμείς επενδύουμε στον τομέα της ηλεκτρικής ενεργείας», είπε ο Conti, συμπληρώνοντας: «Χρειάζονται απελπισμένα μία μεγάλη εταιρεία να επενδύσει στη χώρα. Και δεν φοβάμαι τους Ρώσους».

Η Enel, που εδρεύει στη Ρώμη, εκτιμά να πουλήσει περίπου 30 terawatt ώρες (1 terawatt=1 τρισ. Watt), ηλεκτρικής ενεργείας στη Ρωσία φέτος μέσω μιας συνεργασίας με την επωνυμία RusEnergoSbyt. Αυτή η δραστηριότητα, που κατά 49,5% ανήκει στην Enel, είχε σκοπό να διπλασιάσει τις πωλήσεις ηλεκτρισμού στα 22 terawatt ώρες πέρυσι. Επίσης η Enel λειτουργεί ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενεργείας κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Πέρυσι η Enel αύξησε τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας κατά 4,5% στα 131 terawatt ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωσή της την 1η Φεβρουαρίου. Η παραγωγή ηλεκτρισμού εκτός Ιταλίας υπερδιπλασιάστηκες στα 27,5 terawatt ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Conti, 59 ετών, είπε τον Σεπτέμβριο ότι η εταιρεία έχει σκοπό να δαπανήσει από 2 δισ. ευρώ έως 4 δισ. ευρώ στη Ρωσία. Η εταιρεία, αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, OAO OGK-3, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η ρωσική εταιρεία χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενεργείας, θυγατρική της κρατικής εταιρείας κοινής ωφελείας, OAO Unified Energy System, θέλει να αντλήσει έως 1,6 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών τον Μάρτιο. Στην κυριότητά της έχει έξι εργοστάσια στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στα Ουράλια και την Κεντρική Ρωσία.

Η Unified Energy σχεδιάζει να πουλήσει έως 17 σκέλη παραγωγής, τα οποία θα διαχωριστούν σε διαφορετικές εταιρείες. Στόχος της είναι η αναζωογόνηση του ανταγωνισμού και των τιμών ενεργείας στη ρωσική αγορά, καθώς και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μάνατζμεντ.

Η Enel ενδέχεται να κάνει προσφορά για την εξαγορά και άλλων στοιχείων που θα πουλήσει η Unified Energy, σύμφωνα με τον Conti.

Η Enel, η ιταλική εταιρεία πετρελαιοειδών Eni SpA και η ESN Group του επιχειρηματία Grigory Beryozkin, επίσης σχεδιάζουν να κάνουν προσφορά για την Arctic Gas Co της Yukos Oil Co. Η δημοπρασία ενδέχεται να γίνει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, είπε ο Conti.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα