Ν. Γκαργκάνας: Θετικές οι εξελίξεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2006-2007
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 12:05

Θετικά ήταν τα σχόλια του Διοικητή της της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικολάου Χ. Γκαργκάνα κατά την επίδοση στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, της Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική 2006-2007.

Ειδικότερα, κατά την επίδοσή της, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε:

«Κυρία Πρόεδρε,

Εχω την τιμή να σας υποβάλω την Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2006-2007 σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος».

«Το βασικό συμπέρασμα της Έκθεσης είναι ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό είναι θετικές και οι προοπτικές για το τρέχον έτος ευνοϊκές».

«Για να διατηρηθεί όμως σε μονιμότερη βάση ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα που χρονίζουν, όπως, παραδείγματος χάριν, η συνεχιζόμενη απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συντελούν στα υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπερβαίνει το μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ».

«Επίσης, η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που ασκείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να συνεχιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για να αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό η ελληνική οικονομία, για να μειωθεί δραστικά η ανεργία και για να διαχέονται τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε όλες τις περιοχές της χώρας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα