TeliaSonera: Υψηλότερα κέρδη από την Ανατολική Ευρώπη

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 12:39

ΑΥΞΗΣΗ 47% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Σκανδιναβίας, TeliaSonera AB, αποτέλεσμα της ανάπτυξης στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως του Καζακστάν. Η εταιρεία προβλέπει υψηλότερες δαπάνες για την επέκταση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,03 δισ. σουηδικές κορώνες (572 εκατ. δολ.) ή 0,90 κορώνες ανά μετοχή, από 2,73 δισ. κορώνες ή 0,61 κορώνες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 1,4%, φθάνοντας στα 23,2 δισ. κορώνες.

Οι μετοχές της TeliaSonera υποχώρησαν έως 3,1%, μετά την αναθεώρηση του στόχου των πωλήσεων στα 100 δισ. κορώνες σε δύο χρόνια από τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, Anders Igel, ο οποίος είπε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη το 2007 θα αυξηθούν σε κάποιο βαθμό. Ο Igel βασίζεται σε αγορές όπως το Καζακστάν, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, για να εξισορροπήσει την υποχώρηση της ανάπτυξης στη Σκανδιναβία, όπου η TeliaSonera επεδίωξε να αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών μέσα από εξαγορές.

Συγκεκριμένα οι μετοχές υποχώρησαν έως 1,75 κορώνες, φθάνοντας στις 55,25 σουηδικές κορώνες η μία και στις 10:36 π.μ. στη Στοκχόλμη, τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκα στις 55,50 κορώνες η μία. Πριν από σήμερα, και μέσα στο προηγούμενο έτος, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 37%, ενώ οι 24 μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Telecommunication Services Index, σημείωσαν άνοδο 21%.

Οι πωλήσεις στη Σουηδία μειώθηκαν 3,9%, φθάνοντας στα 9,36 δισ. κορώνες καθώς αυξήθηκε η πίεση από την μάχη των τιμών. Στη Δανία, όπου η εταιρεία συμφώνησε αυτόν τον μήνα να αγοράσει το τοπικό σκέλος της Debitel AG, οι πωλήσεις μειώθηκαν 11%, φθάνοντας στο 1,7 δισ. κορώνες, καθώς η εταιρεία πούλησε λιγότερα κινητά τηλέφωνα και οι αμοιβές σύνδεσης μειώθηκαν. Σήμερα ο Igel είπε ότι δεν θα επιδιώξει τη μείωση των τιμών στη Φινλανδία για να αποκτήσει μερίδιο αγοράς.

Η TeliaSonera σχεδιάζει να καταβάλει συνολικά μερίσματα 6,30 κορώνες ανά μετοχή εκ των οποίων η 1,80 κορώνες είναι το τακτικό μέρισμα και 4,50 κορώνες το έκτακτο, σύμφωνα με τη σημερινή της ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα