Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Σε νέα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, οδηγεί η διάσταση μεταξύ ΗΠΑ και ΟΠΕΚ+ και το κάθετο «όχι» της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στο αίτημα της Ουάσιγκτον για δραστική αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του καρτέλ. Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε προχθές να διατηρήσει αμετάβλητο τον σχεδιασμό του για ήπια και σταδιακή αύξηση της παραγωγής του -έναν σχεδιασμό που προβλέπει ότι από τον Δεκέμβριο θα ρίξει στην αγορά επιπλέον 400.000 βαρέλια πετρελαίου- αποκρούοντας την αμερικανική πίεση για αποδέσμευση μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού προκειμένου να «φρενάρουν» οι τιμές της ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη που απέρριψε την πίεση για γενναία αύξηση της παραγωγής, επικαλούμενη τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας. Πηγές, μάλιστα, από το Ριάντ διαμήνυαν χθες πως οι ΗΠΑ έχουν απεριόριστες δυνατότητες να ανεβάσουν τη δική τους παραγωγή εάν θεωρούν πως η παγκόσμια οικονομία έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία πείθονται όλο και περισσότερο ότι η άνοδος των διεθνών ενεργειακών τιμών δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της αμερικανικής παραγωγής φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις τη στιγμή που υπάρχει έντονη μεταβλητότητα τόσο στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως όσο και στην εξέλιξη της πανδημίας. Εκτίμησε, δε, ότι αναμένεται «τεράστια αύξηση» των πετρελαϊκών αποθεμάτων στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 λόγω της κάμψης της καταναλωτικής ζήτησης.
Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, επεσήμανε από την πλευρά του ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα ο ΟΠΕΚ έχει προχωρήσει σε συνολική αύξηση της παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και θα διατηρήσει τον σχεδιασμό για περαιτέρω μηνιαίες αυξήσεις κατά 400.000 βαρέλια στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο και πως η αγορά δέχεται πίεση από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ οδήγησε χθες την τιμή του μπρεντ σε νέα άνοδο, ξανά κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι.Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το περασμένο Σάββατο όλες τις μεγάλες παραγωγούς πετρελαίου της G20 να ανεβάσουν τα επίπεδα προσφοράς για να στηρίξουν την παγκόσμια ανάκαμψη. Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε απογοήτευση, δηλώνοντας ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες «δείχνουν απροθυμία να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».
Η σύγκρουση ΗΠΑ - ΟΠΕΚ έρχεται την ώρα που το πιο βαρύ τίμημα της κρίσης εξακολουθεί να το πληρώνει η Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας την απειλή ενός χειμώνα ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 8% του πληθυσμού της Ε.E. δήλωσε ότι το 2021 δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν κατάφεραν να θερμάνουν το σπίτι τους καταγράφεται στη Βουλγαρία (27%) και ακολουθούν η Λιθουανία (23%), η Κύπρος (21%), η Πορτογαλία και η Ελλάδα (αμφότερες με 17%).