BofA - Ελλάδα: Στο 8,6% ο πήχυς της ανάπτυξης φέτος - Τι περιμένει στο μέτωπο της ακρίβειας

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 14:00
UPD:15:53
Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης περιμένει από την ελληνική οικονομία φέτος η Bank of America. Ανεβάζει κατά 3 μονάδες τον πήχυ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της, υιοθετώντας ένα από τα πλεόν αισιόδοξα σενάρια για την πορεία του ελληνική ΑΕΠ. Επί τα βελτίω αναθεωρεί δε και τις προβλέψεις και τις προβλέψεις της για το 2022 και το 2023. 

Αναλυτικότερα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 8,6% για το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,6%. Υπολογίζει ότι την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει με ρυθμούς της τάξης του 3,8% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,5%), για να κατεβάσει ταχύτητα στο 2,5% το 2023 (έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,1%). 

Τι θα γίνει με την ακρίβεια

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα περιμένει ανατιμήσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ωστόσο υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της νομισματικής ένωσης. Θέτει τον πήχυ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε μόλις 0,4% για φέτος και περιμένει άλμα στο 1,9% για το 2022, για να υποχωρήσει στο 1,6% το 2023. 

Συνολικά για τη ζώνη του ευρώ βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 5,1% φέτος και 3,6% την επόμενη χρονιά. Το 2023 αναμένει επιβράδυνση στο 2%. Όσο για τον πληθωρισμό περιμένει ότι θα επιμείνει πάνω από τον στόχο την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος, στο 2,4% το 2022, για να υποχωρήσει όμως αισθητά στο 1,6% το 2023. 

Στήριγμα διαρκείας από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να επιστρέψει σε περιοριστική πολιτική, αφού το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού θα είναι σχετικά προσωρινό, ενώ μία πρόωρη απόσυρση της στήριξης θα μπορούσε να καταφέρει πλήγμα στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δεν θα έρθει πριν από το 2024. 

Όσον αφορά στη στήριξη μέσω αγοράς ομολόγων, το PEPP φεύγει, αλλά κάποιο άλλο πρόγραμμα θα έρθει στη θέση του, που θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικές ενέσεις. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα