Τέταρτη ημέρα ανόδου για τον κασσίτερο

Καθώς τα αυστηρά μέτρα στην Ινδονησία, περιορίζουν τις προμήθειες
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2007 08:34

ΑΝΟΔΟ, για τέταρτη ημέρα σημείωσε στο Λονδίνο ο κασσίτερος, καθώς εικάζεται ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας σχεδιάζει να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες εξαγωγών και να λάβει σκληρά μέτρα στη συνέχιση των παράνομων μεταλλουργικών δραστηριοτήτων, μειώνοντας την παραγωγή και προκαλώντας έλλειμμα προμηθειών. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και τα άλλα μέταλλα.

Οι περιορισμοί που ενδέχεται να επιβληθούν στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κασσίτερου μετά την Κίνα στον κόσμο, είχαν ως αποτέλεσμα τη διαπραγμάτευση του μετάλλου στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον 17 ετών στο Λονδίνο. Η PT Koba Tin, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλουργία της χώρας, ανέστειλε τις εξαγωγές της μετά από την κράτηση τριών διευθυντών από την αστυνομία, που ερευνά παράνομες αγοράς μεταλλεύματος της Malaysia Smelting Corp., που κατέχει το 75% της Koba, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Ο κασσίτερος για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), αναρριχήθηκε 125 δολ., ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 12.600 δολ. ο μετρικός τόνος στις 12:08 μ.μ., τοπική ώρα. Χθες το μέταλλο που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, διαπραγματεύθηκε στα 12.750 δολ. ο τόνος και στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 1989, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο κασσίτερος έχει σημειώσει φέτος άνοδο 9%.

Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί στα 385.000 τόνους φέτος, υπερβαίνοντας τις προμήθειες κατά 10.000 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου.

Τα αποθέματα που ελέγχονται από το LMΕ αυξήθηκαν κατά 35 τόνους, φθάνοντας στους 10.380 τόνους, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Τα αποθέματά του το τελευταίο δωδεκάμηνο μειώθηκαν 31%.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 130 δολ., ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 5.600 δολ. ο τόνος. Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα χρήσης του μετάλλου στον κόσμο, εισήγαγε 44% περισσότερο χαλκό και προϊόντα χαλκού τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσαν χθες τα τελωνεία της χώρας στο Πεκίνο.

Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχει το LME, υποχώρησαν 1,3%, φθάνοντας στους 213.250 τόνους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 30 Ιανουαρίου.

Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 59 δολ., φθάνοντας στα 2.766 δολ. ο τόνος, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες θα διαταραχθούν από τη συνέχιση της εθνικής απεργίας στη Γουϊνέα. Ο πρόεδρος,

Lansana Conte, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά τον θάνατο 11 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, όπως μετέδωσε το Guineenews, επικαλούμενο το κρατικό ραδιόφωνο.

Η χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής κατέχει το 1/4 των παγκοσμίων αποθεμάτων βωξίτη, του μεταλλεύματος που επεξεργάζεται σε αλουμίνα, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου. Η Γουϊνέα προμηθεύει παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Alcoa Inc. και της Alcan Inc.

Επίσης στο LME το νικέλιο σημείωσε άνοδο 975 δολ., φθάνοντας στα 35.850 δολ. ο τόνος, ο ψευδάργυρος κέρδισε 65 δολ., φθάνοντας στα 3.175 δολ. και ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 42 δολ., φθάνοντας στα 1.702 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα