Total: Χαμηλότερα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο θητείας του Desmarest

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2007 09:58

ΜΕΙΩΣΗ 10% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Total SA, εξ αιτίας του κόστους αναδιάρθρωσης χημικών κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου θητείας του Thierry Desmarest, στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας.

Τα κέρδη – που δεν περιλαμβάνουν την αξία του μεριδίου της Total στην φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis SA – υποχώρησαν στα 2,74 δισ. ευρώ (3,6 δισ. δολ.) από 3,05 δισ. ευρώ πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που διενεμήθη στους δημοσιογράφους στο Παρίσι. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ήταν 2,65 δισ. ευρώ.

Από το 1995 που ο , Desmarest, 61 ετών, έγινε ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Total, κατηύθυνε εξαγορές πλέον των 90 δισ. δολ., μετατρέποντας την Total από την πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, στην τρίτη μεγαλύτερη, τη μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της Γηραιάς Ηπείρου και τη μεγαλύτερη γαλλική εταιρεία, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας. Σήμερα, ο Christophe de Margerie, που ηγήθηκε των εξερευνήσεων της εταιρείας για πετρέλαιο, καθίσταται CEO. Ο Desmarest, θα παραμείνει πρόεδρος.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή από την Dalia μία offshore πετρελαιοπηγή στην Αγκόλα που άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο και το έργο πετρελαίου στον Καναδά.

Η συνολική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 6% το 2007, χαμηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 7%, εξ αιτίας της επίδρασης των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Total, Robert Castaigne. H Total αύξησε τον στόχο για την μέση ανάπτυξη στο 5% ετησίως έως το 2010, από 4%.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι η Total είπε ότι τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου μειώθηκαν εξ αιτίας των χρεώσεων της αναδιάρθρωσης του σκέλους χημικών.

Η παραγωγή κυμάνθηκε στα 2,40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο από 2,46 εκατ. βαρέλια, πριν από ένα χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα