Νομοθέτηση μέτρων προστασίας έναντι των stablecoins και μάλιστα επειγόντως, ζήτησαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές σταθερών ψηφιακών νομισμάτων θα πρέπει ουσιαστικά να αντιμετωπίζονται ως τράπεζες, και να ελέγχονται ως τέτοιες, διαφορετικά εγκυμονούνται κίνδυνοι.
Σε έκθεσή της, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ομάδα Εργασίας του Προέδρου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές, που αποτελείται από τον Υπουργό Οικονομικών και τους επικεφαλής όλων των βασικών χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι εκδότες stablecoin θα πρέπει να μετατραπούν σε «εξουσιοδοτημένους καταθετικούς οργανισμούς».
Η πρόταση αντικατοπτρίζει το Stable Act, τη νομοθετική πρόταση που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του '20 συμφωνα με την οποία θα ζητείτο από τους χειριστές των stablecoins να αποκτήσουν πλήρεις τραπεζικές άδειες.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορουσε να αυξήσει δραστικα την εποπτεία της βιομηχανίας- αξίας 130 δισ.- των stablecoins η οποία συχνά λειτουργεί στα περιθώριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς θα την υπέβαλλε σε αυστηρούς κανόνες. Ταυτόχρονα θα διασφαλίζονταν και οι καταθέσεις, τουλάχιστον μέχρι κάποιο ποσό, με την εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων το ταμείου εγγύησεων των ΗΠΑ.
«Η ταχεία ανάπτυξη των stablecoins αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης μέτρων», ανέφερε η έκθεση. «Πιθανή αποτυχία αφήνει χωρίς επαρκή προστασία όχι μόνο τους χρήστες, αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία», προστίθεται.
«Παράκαμψη»
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η ομάδα είναι έτοιμη να αναλάβει άμεση δράση εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει επειγόντως. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναζήτηση τρόπων από το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα επέτρεπαν σε αρμόδιες υπηρεσίες να θεσπίσουν πρότυπα διαχείρισης κινδύνων από την χρήση των stablecoins.
Η έκθεση συντάχθηκε με την βοήθεια παραγόντων της βιομηχανίας crypto αλλά και πλατφορμών πληρωμών Visa, Mastercard και Square, καθώς και των ανταλλακτηρίων Coinbase, Gemini και Kraken.
Προς το παρόν, τα σταθερά ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αγορά και την πώληση πιο ασταθών κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, αν και ορισμένοι χειριστές επιθυμούν να αυξήσουν την χρήση τους ως εργαλείο για γρήγορες και φθηνές παγκόσμιες μεταφορές.
Η Ομάδα Εργασίας του Προέδρου έχει περιγράψει και στο παρελθόν τα stablecoins ως πιθανή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ακόμη και για την εθνική ασφάλεια.
Τα «δύσκολα ερωτήματα»
Το θέμα των κρυπτονομισμάτων αλλά και των stablecoins, αποτελεί έδω και καιρό «πονοκέφαλο» για τις ΗΠΑ. Μία από τις μεγάλες ανησυχίες για το δολάριο προέρχεται από το ψηφιακό γουάν. Το Πεκίνο δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αυξήσει το μερίδιο των διεθνών πληρωμών σε κινεζικό νόμισμα. Ο Mu Changchun, επικεφαλής ψηφιακού νομίσματος στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, μίλησε δημόσια για την επιθυμία της Κίνας να μειώσει τη «δολαριοποίηση» στη διεθνή οικονομία.
Εξάλλου και άλλες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις παράνομες χρήσεις των ψηφιακών νομισμάτων την αδυναμία ελέγχου τους και την αδιαφάνεια των συναλλαγών.
Η πλειονότητα των συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα - περίπου μεταξύ 60 και 99 % - είναι για νόμιμους σκοπούς, αλλά η ελκυστικότητα των κρυπτονομισμάτων, λόγω «ανωνυμίας» των συναλλαγών για τους εγκληματίες είναι προφανής: Σχεδόν όλες οι κυβερνοεπιθέσεις λύτρων απαιτουν πληρωμή σε bitcoin ενώ τρομοκράτες, έμποροι ναρκωτικών και φοροφυγάδες λατρεύουν να συναλλάσονται με αυτό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι τα stablecoins θετουν «δύσκολα ερωτήματα». Παράλληλα έχει ταχθεί αναφανδόν κατά των κρυπτονομισμάτων, με τον διοικητή της Τράπεζας να επισημαίνει: «Αγοράστε τα μόνο αν είστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα".
naftemporiki.gr