Βουλγαρία - Το υπ. συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή στην τριμερή συμφωνία για τον αγωγό

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 18:00

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε σήμερα την πρόταση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, Ασέν Γκαγκαούζοφ, για συμμετοχή της χώρας στην τριμερή συμφωνία κατασκευής και εκμετάλλευσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και εξουσιοδότησε τον κ.Γκαγκαούζοφ να την υπογράψει εκ μέρους της βουλγαρικής κυβέρνησης μαζί με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες της Ελλάδας και της Ρωσίας. Την είδηση ανακοίνωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Στανίσεφ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία, την οποία αποδίδει η βουλγαρική κυβέρνηση στο στρατηγικό αυτό έργο, το οποίο -όπως είπε- θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη 35-50 εκατ. δολαρίων για τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για περίπου 1.000 Βούλγαρους, οι οποίοι αναμένεται να απασχοληθούν στην κατασκευή και την εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν σημείωσε ότι η συμφωνία μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων μέχρι το 2030, την οποία υπέγραψε πρόσφατα η Βουλγαρία με τη ρωσική Gazprom, καθώς και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα μεταμορφώσουν τη Βουλγαρία σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε, για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού, μήκους 155 χλμ. στη Βουλγαρία, θα επενδυθούν περίπου 400 εκατ. δολάρια, ενώ διέψευσε τις όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες για τυχόν απειλές για το περιβάλλον του Μπουργκάς, του μεγάλου λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας, επισημαίνοντας ότι ο αγωγός δεν θα εξαιρεθεί από τους αυστηρούς νομοθετικούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, τους οποίους εφαρμόζει η Βουλγαρία ως χώρα-μέλος της Ε.Ε..

Με δύο δημόσιες επιχειρήσεις στην εταιρεία του αγωγού η Σόφια

Δύο δημόσιες επιχειρήσεις θα εκπροσωπήσουν τη βουλγαρική πλευρά στο μερίδιο του 24,5% της Διεθνούς Εταιρείας που θα κατασκευάσει τον αγωγό, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο κ. Γκαγκαούζοφ. Πρόκειται για τις εξειδικευμένες στην κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγών φυσικού αερίου εταιρείες Technoexportstoi και Bulgargaz, οι διοικήσεις των οποίων θα λάβουν αργότερα την (συντονισμένη με την κυβέρνηση) απόφασή τους για αν θα επενδύσουν τα ανάλογα κεφάλαια στην κατασκευή του αγωγού ή θα πουλήσουν τις μετοχές τους.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποια από τις δύο εναλλακτικές λύσεις είναι πιθανότερο να επιλέξει η Βουλγαρία, κ. Γκαγκαούζοφ εκτίμησε πως πιθανότερη είναι η πώληση. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο βουλγάρικο Τύπο, ο κ. Γκαγκαούζοφ είχε επισημάνει ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ και του Καζακστάν σχετικά με το ενδεχόμενο της πώλησης των μετοχών της Βουλγαρίας στη διεθνή εταιρεία.

Όπως επίσης διευκρίνισε ο βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, τόσο τα τερματικά στο Μπουργκάς και στην Αλεξανδρούπολη, όσο και ο ίδιος ο αγωγός, μαζί με τα αντλιοστάσια συμπίεσης και προώθησης του πετρελαίου και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, θα είναι ιδιοκτησία της διεθνούς εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα με το κόστος κατασκευής του αγωγού να υπολογίζεται σε 700 εκατ. δολάρια, αλλά όπως είπε, αυτές είναι προκαταρκτικές εκτιμήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα