Απώλειες μετά το διήμερο κερδών

Νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και Nikkei
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα διήμερο κερδών, καθώς οι απώλειες μετοχών του τραπεζικού τομέα και τελεπικοινωνιακών εταιρειών επισκίασαν τα κέρδη από αυτοκινητοβιομηχανίες και ομίλους αναψυκτικών, ενώ ο Dow Jones κατέρριψε νέο ιστορικό υψηλό και ο Nikkei απογειώθηκε στο υψηλότερο επταετίας.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλότερα εξαετίας μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων που ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι οι φετινές κερδοφορίες δεν θα είναι ανάλογες των προβλέψεων.

Μεταξύ των εταιρειών η ABB, η AkzoNobel και η L'Oreal απογοήτευσαν τους αναλυτές με τα αποτελέσματά τους, εγείροντας ανησυχίες ότι η εταιρική κερδοφορία φέτος δεν θα είναι ανάλογη των προσδοκιών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,13% στις 1.545,98 μονάδες, ενώ αρχικά άγγιξε το υψηλότερο εξαετίας στις 1,550,19 μονάδες.

Ο Dow κατέρριψε νέο ιστορικό υψηλό στις 12,757.72 μονάδες διευρύνοντας μια σειρά ρεκόρ από την αρχή του έτους. Οι αμερικανικές κερδίζουν επί τρεις συνεχείς ημέρες λόγω των εξαγορών και των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό καθώς εξασθενούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις των τελευταίων εννέα μηνών καθώς τα κέρδη της από εγχώριες συναλλαγές ήταν μικρότερες των εκτιμήσεων.

Η μετοχή της DaimlerChrysler ενισχύθηκε μετά την εντεινόμενη φημολογία για επικείμενη συνεργασία με την GeneralMotors στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Η ABB, η μεγαλύτερη εταιρεία εγκατάστασης ηλεκτρικών δικτύων υποχώρησε καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίμηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Απώλειες και για τη L'Oreal, τη μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των καλλυντικών παγκοσμίως. Τα καθαρά της κέρδη για το σύνολο του 2006 διαμορφώθηκαν στα 1,83 δισ. ευρώ, από 1,64 δισ. ευρώ για το 2005, αν και οι προβλέψεις των αναλυτών κυμαίνονταν στα 1,85 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σε περίπτωση που ο πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια επιτάχυνσης επισήμανε ο Μπερνάνκι.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα