ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51%, θα σημάνει η νέα αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Απριλίου, αν τελικά προκριθεί η λύση της διάθεσης μετοχής μέσω βιβλίου προσφορών.
Μεγαλύτερο από 15%, θα είναι το ποσοστό που θα διατεθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αφού το Δημόσιο, οραματίζεται τώρα για την τράπεζα διοίκηση με βάση το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας.
Μένει όμως ακόμη να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν οι επιπλέον μετοχές από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μέσα στον επόμενο μήνα.
Δύο σενάρια
Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας είναι δύο.
Το πρώτο θέλει τη διάθεση μετοχών άμεσα αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών.
Η διαδικασία αυτή είναι η συντομότερη αφού, μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα διάστημα 2 ημερών.
Το δεύτερο αφορά τη συνδυασμένη προσφορά των μετοχών της Τράπεζας με ιδιωτική τοποθέτηση και παράλληλα τη διάθεση μέρους των μετοχών με δημόσια προσφορά στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Η οδός αυτή είναι χρονοβόρα, αφού υπολογίζεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, αλλά προσφέρει ευρύτερη διασπορά των μετοχών.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές με μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του όλου εγχειρήματος.
Ανώτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιχειρούσαν να προσδώσουν χαρακτήρα «στρατηγικής» αποκρατικοποίησης στη διάθεση νέου πακέτου μετοχών στο Τ.Τ. Τούτο υπό την έννοια ότι θα αποτελεί ένα ακόμη βήμα, στην αποχώρηση του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα.
ΟΤΕ
Στο μεταξύ μέχρι και το τέλος του μήνα οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του Δημοσίου για τον ΟΤΕ (CSFB,UBS, Eurobank) θα διερευνήσουν αν υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά ποσοστού και τη συμμετοχή στο management του Οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί στους οποίους απευθύνθηκαν οι σύμβουλοι είναι επιφυλακτικοί στη μορφή της συνδιοίκησης, που προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και αν κάτι τέτοιο έχει ημερομηνία λήξης.
Τούτο, ενισχύει το δεύτερο σενάριο για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, δηλαδή τη διάθεση ενός ποσοστού περίπου 20% από το 38% που διαθέτει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, σε θεσμικούς επενδυτές.
Η δεύτερη εκδοχή της αποκρατικοποίησης, έχει ως συμπλήρωμά της και τη δυνατότητα αφ' ής στιγμής ο ΟΤΕ, θα εμφανίζεται ως μια καθαρά ιδιωτική επιχείρηση, με κάποια συμμετοχή του Δημοσίου, να προχωρήσει από μόνος του, σε συνεργασία με κάποια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του χώρου.
Οι λεπτομέρειες ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ