Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Κώδωνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας-μεταποίησης λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας κρούει ο πρόεδρος του ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος), Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας στη «Ν», και προτείνει αλλαγές στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Εκφράζει επίσης την ελπίδα για βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια χρηματοδότησης από τις τράπεζες, όπως και για υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΒΕ στη νέα εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία στην Ελλάδα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το 2021 για την ελληνική -και δη τη βορειοελλαδική- βιομηχανία/μεταποίηση, δεδομένου ότι ναι μεν το εμβόλιο για τον Covid-19 «εμβολίασε» επίσης και τις οικονομίες έναντι της κρίσης της πανδημίας και δεν υπάρχουν πλέον κατά κανόνα τα μεγάλα γενικά lockdowns στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα διεθνώς, αλλά από την άλλη «έσκασε» το μείζον πρόβλημα των μεγάλων αυξήσεων στα κόστη μεταφοράς, πρώτων υλών και ενέργειας λόγω της πανδημίας;
«Το 2021 θεωρώ ότι είναι έτος έναρξης της ανάκαμψης για την ελληνική και τη βορειοελλαδική μεταποίηση. Επειδή ακριβώς ο εμβολιασμός προχωρεί και η πιθανότητα νέου lockdown στην Ελλάδα διαρκώς απομακρύνεται, επανερχόμαστε ως βιομηχανία σιγά σιγά στην κανονικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι και η βιομηχανία επανακάμπτει προσπαθώντας να επανέλθει στους προ της πανδημίας ρυθμούς.
Βεβαίως, η αύξηση του κόστους ενέργειας αποτελεί σημαντικό πρόσκομμα για την ανάκαμψη της βιομηχανίας και είναι το μεγάλο θέμα των ημερών, το οποίο εν πολλοίς έχει επισκιάσει και αυτό ακόμα το θέμα της πανδημίας του Covid-19.
Δυστυχώς, η άνοδος του κόστους ενέργειας αποτελεί ευθεία απειλή για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης, λόγω της συμβολής του στη σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ειδικά όσων από αυτές είναι ενεργοβόρες.Η ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον, διότι οι αντοχές της εγχώριας βιομηχανίας και ειδικά των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την ελληνική περιφέρεια δεν είναι μεγάλες, ύστερα από δύο σημαντικές κρίσεις που έχουν διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία».
Θα ήθελα να μείνουμε στο θέμα του ενεργειακού κόστους. Σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΒΕ για τις ζημιές που προκαλεί στη βιομηχανία η ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας προτάθηκαν μεν κάποιες προτάσεις-λύσεις, όπως λ.χ. ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στον χώρο της επιχείρησης, η σύμβαση αγοράς ενέργειας (ΡΡΑ) κ.ο.κ., αλλά τονίστηκε ότι αυτές είναι χρονοβόρες. Ποια είναι, λοιπόν, τα μέτρα που πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα από πλευράς πολιτείας/κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας-μεταποίησης στον τομέα αυτό;
«Κατ' αρχήν θέλω να επισημάνω ότι για περισσότερο από μια δεκαετία οι φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως ο ΣΒΕ, ζητούν τη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις της χώρας μας.
Για μας είναι προφανές ότι για την επίλυση του προβλήματος χρειάζεται αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα οδηγεί με βεβαιότητα στην παραγωγή φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, ένα άλλο μεγάλο θέμα που μπορεί να μειώσει τις τιμές είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά μεγάλης κλίμακας. Οι αποθηκεύσεις μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου στη χώρα θα οδηγούσαν με σαφήνεια σε εξοικονόμηση αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, όπως η τρέχουσα, τα ποσά που μπορούν να εξοικονομηθούν από την αποθήκευση μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να διατεθούν για την επιδότηση του κόστους ενέργειας τουλάχιστον για τα νοικοκυριά, η πλειονότητα των οποίων σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα».
Ποια άλλα μέτρα σε άλλους τομείς θεωρεί ενδεχομένως επίσης απαραίτητα ο ΣΒΕ για τη στήριξη της βιομηχανίας/μεταποίησης της περιφέρειας στην παρούσα συγκυρία;
«Κατ' αρχήν αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα των εργασιών της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας για την ανακοίνωση της νέας εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, στην οποία μετέχει ο ΣΒΕ, και για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος δράσεων βιομηχανικής πολιτικής, έχουμε ήδη καταθέσει στον πρωθυπουργό της χώρας συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες εξειδικεύονται στους ακόλουθους τέσσερις άξονες:
1. Μείωση λειτουργικού κόστους
2. Παραγωγικές επενδύσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
3. Αγορά εργασίας
4. Καινοτομία - ψηφιακός μετασχηματισμός - "πράσινη" μετάβαση
Οι ειδικότερες προτάσεις μας στοχεύουν στην έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας και στην ουσιαστική δημιουργία προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης».
Προ ολίγου καιρού, επίσης, ο ΣΒΕ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων που ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Πώς θα κρίνατε το επίπεδο χρηματοδότησης σήμερα των ελληνικών επιχειρήσεων από τις συστημικές-εμπορικές τράπεζες και πού πρέπει να φτάσει κατά τη γνώμη σας; Πιστεύετε, επίσης, ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί ενδεχομένως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και σε ποια κατεύθυνση εκτιμάτε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν γενικότερα τα εν λόγω κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όσον αφορά τις επιχειρήσεις;
«Είναι γνωστό ότι με τα σημερινά κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων οι εκτιμήσεις όλων συγκλίνουν στο ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τα εν λόγω κριτήρια δανειοδότησης δεν ξεπερνούν τις 30.000, σε σύνολο περίπου 900.000.
Όπως γνωρίζετε, ο δημόσιος διάλογος για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος συνεχίζεται και ευελπιστούμε ότι η κατάληξή του θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης σε όσες επιχειρήσεις πραγματικά θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.
Όσον αφορά την Αναπτυξιακή Τράπεζα θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης το οποίο έλειπε από τη χώρα. Μάλιστα, η μεταφορά τεχνογνωσίας από αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού με τους οποίους συνεργάζεται η τράπεζα πιστεύουμε ότι θα καταστήσει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα και τις επιχειρήσεις».
Στις 4 και 5 Νοεμβρίου ο ΣΒΕ σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, διοργανώνει το Thessaloniki Summit 2021 με θέματα όπως οι γεωπολιτικές συμμαχίες και ισορροπίες δυνάμεων στη ΝΑ Ευρώπη, η συνδεσιμότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κ.ά. Ποιο είναι το στίγμα της φετινής διοργάνωσης και ποιες οι προσδοκίες σας;
«Το Thessaloniki Summit 2021 πραγματοποιείται φέτος με φυσικές παρουσίες ομιλητών και συνέδρων. Πάνω από 60 διεθνούς κύρους ομιλητές καθιερώνουν πλέον τη "Σύνοδο της Θεσσαλονίκης" ως σημαντικό εργαλείο σχεδιασμού αναπτυξιακών πολιτικών και μέσο σύναψης επιχειρηματικών συνεργασιών. Υπουργοί, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βουλευτές και ευρωβουλευτές, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, θα συζητήσουν επί δύο ημέρες για σημαντικά θέματα στη μετά Covid εποχή».