Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Άγνωστο έχει καταστεί το πότε θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας - Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ώστε να προχωρήσει η ανακήρυξη των αναδόχων και η υλοποίηση του.
Η ΔΕΗ, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέθεσε χθες προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά του αποκλεισμού της από τη διαγωνιστική διαδικασία για το UFBB.
Πηγές από την επιχείρηση ηλεκτρισμού επιμένουν ότι μέχρι το πέρας της προθεσμίας είχαν κατατεθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα και υποστηρίζουν ότι έχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία γι΄ αυτό.
Αντίθετα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στις 17 Σεπτεμβρίου (ημέρα κατάθεσης των προσφορών) η ΔΕΗ εισήλθε στο ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) ένα λεπτό και λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις δύο το μεσημέρι, ώρα που έληγε η προθεσμία, με αποτέλεσμα να περάσουν από το σύστημα μόνον οι προσφορές του ΟΤΕ και της κοινοπραξίας, Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή.
Αν η ΔΕΗ κερδίσει την προσφυγή στην ΑΕΠΠ εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν με προσφυγές οι δύο προαναφερόμενοι φορείς, οι οποίοι σύμφωνα με την Επιτροπή Διενέργειας - Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του εν λόγω Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού κατέθεσαν έγκυρες προσφορές οι οποίες και ανοίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο τεχνικό τους σκέλος.
Αν η ΔΕΗ δεν δικαιωθεί από την ΑΕΠΠ έχει τη δυνατότητα να προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αυτό σημαίνει ένα τουλάχιστον 6μηνο για να βγει η οριστική απόφαση.
Σε αυτή την περίπτωση το ήδη σε καθυστέρηση UFBB (ανάπτυξη περίπου 750.000 ευρυζωνικών συνδέσεων σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον) θα κινδυνεύσει ακόμα και με απώλεια των 300 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (που παρατείνεται έως το 2023).
Η επιχείρηση ηλεκτρισμού παρουσιάζει το UFBB ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες με τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών πάνω στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Για τη νέα αυτή δραστηριότητα η διοίκηση αναφέρει ότι έχει εκπονήσει Επιχειρησιακό Σχέδιο με επενδύσεις της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία.
Για τη χρηματοδότησή του συζητά με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha, ενώ έχει συμπεριλάβει ειδική πρόβλεψη στη Σύμβαση Αγοράς Μετοχών (Share Purchase Agreement – SPA) του ΔΕΔΔΗΕ από την MSCIF Dynami BidCo.
Βάσει του σχετικού εδαφίου της Σύμβασης μετά την υπογραφή του η ΔΕΗ θα διαπραγματευτεί με τον αγοραστή του ΔΕΔΔΗΕ τη συμφωνία που θα διέπει τους όρους υπό τους οποίους η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υποδομές διανομής για τους σκοπούς ανάπτυξης του δικτύου του οπτικών ινών.