Ελαφρά διαφροποίηση του αργού

Μετά την υποχώρησή του λόγω του ήπιου καιρού στις ΗΠΑ
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 07:02

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την υποχώρησή του, καθώς εικάζεται ότι τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την αργοπορημένη για τον χειμώνα ζήτηση θέρμανσης στη μεγαλύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη περιφέρεια κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, ενδέχεται να είναι πάνω από τον μέσον όρο την εβδομάδα που λήγει στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του National Weather Service. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε από 56,62 δολ. έως 60,80 δολ. το βαρέλι αυτόν τον μήνα, καθώς ο ψυχρός καιρός και η μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ζήτηση βενζίνης, ώθησαν την κατανάλωση καυσίμων στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 58,70 δολ. το βαρέλι, 17 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:32 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Τα συμβόλαια, που λήγουν σήμερα, υποχώρησαν 86 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας χθες τα 58,53 δολ. το βαρέλι. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, υποχώρησαν 2 σεντς, φθάνοντας στα 59,21 δολ. το βαρέλι, μετά τη χθεσινή τους υποχώρηση κατά 1,1% χθες.

Χθες δεν έγιναν κανονικές διαπραγματεύσεις στο floor του Nymex, καθώς ήταν κλειστό, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Προέδρων στις ΗΠΑ.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Απριλίου, σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 58,46 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, στις 11:02 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 21,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου και στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Η ζήτηση βενζίνης τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες κυμάνθηκε στα 9,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 3,6% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι διϋλισμένες προμήθειες των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μειώθηκαν 3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως και τις 9 Φεβρουαρίου, στα 133,3 εκατ., 7,3% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τις τιμές του αργού φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου προς το Κοινοβούλιο της χώρας, σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το υπουργείο αναθεώρησε την πρόβλεψη του 2007 στα 55 δολ. το βαρέλι, από 61 δολ. το βαρέλια και την εκτίμηση του 2008 στα 53 δολ. το βαρέλι, από τα 56 δολ., όπως μετέδωσαν το RIA Novosti και το Interfax.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα