Ανοδος του χαλκού στην Ασία

Μετά τον σεισμό 5,5 Ρίχτερ στη Χιλή
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 11:24

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο χαλκός στην Ασία, μετά τη σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη μεγαλύτερη επαρχία με ορυχεία στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημίες στα ορυχεία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:24 μ.μ., τοπική ώρα χθες, 65 χλμ. βορειο-βορειοδυτικά της πόλης Antofagasta, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Geological Survey των ΗΠΑ στο Web site του. Οι εταιρείες εξόρυξης στην επαρχία, δεν ανακοίνωσαν άμεσα ζημίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής των εκτάκτων περιστατικών της Χιλής, Fernando Diaz, μιλώντας στο τηλέφωνο από το Σαντιάγο.

Στο Λονδίνο ο χαλκός σημείωσε άνοδο 40 δολ., ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 5.845 δολ. ο μετρικός τόνος κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στη 1:26 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 5.845 δολ. Οι τιμές του μετάλλου σημείωσαν πέρυσι άνοδο 19%.

Η Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ο σεισμός δεν έγινε αισθητός κοντά στο Chuquicamata, το μεγαλύτερο ορυχείο της, σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνιών της εταιρείας στην πόλη Calama. Το Escondida, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο δεν υπέστη ζημίες από τον σεισμό, σύμφωνα με την BHP Billiton Ltd., που το ελέγχει.

Σεισμοί μεγέθους 5 Ρίχτερ και πλέον, μπορούν να προκαλέσουν ζημίες, ιδίως εάν σημειωθούν κοντά στην επιφάνεια της Γης. Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με το Geological Survey.

Οι κινεζικές εισαγωγές χαλκού και προϊόντων του μετάλλου, σημείωσαν αύξηση 44% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας στις 12 Φεβρουαρίου, ωθώντας τα συμβόλαια του χαλκού 4,12% υψηλότερα στο Λονδίνο την εβδομάδα που πέρασε και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος σε τρεις εβδομάδες.

Τα hedge-fund και άλλοι μεγάλοι κερδοσκόποι, μείωσαν τα στοιχήματά τους την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου, ότι τα συμβόλαια του χαλκού θα υποχωρήσουν στη Ν. Υόρκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής των ΗΠΑ στις 16 Φεβρουαρίου.

Ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια του αλουμινίου στην Ασία, κατά 3 δολ., ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στα 2.783 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα