ΕΤΕ: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 36% στα 990 δισ.ευρώ

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 18:01

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 36%, σε ετήσια βάση, για το 2006, στα 990 δισ.ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ).

Όπως διευκρινίζει τη ΕΤΕ, στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνονται 87 εκατ. ευρώ κέρδη της Finansbank που αναλογούν στον Όμιλο κατά το ποσοστό ενοποίησης (55,7%) για την περίοδο των 135 ημερών που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της πλειοψηφικής συμμετοχής την 18η Αυγούστου 2006 μέχρι το τέλος του έτους. Το σύνολο των κερδών της Finansbank για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 156 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία αυτή, αναγόμενη σε ετήσια βάση, αντιστοιχεί σε περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Χωρίς τη συμμετοχή της Finansbank, και εξαιρουμένης της εφάπαξ επιβάρυνσης ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αποθεματικών της Τράπεζας, η κερδοφορία του Ομίλου για το 2006 ανέρχεται σε 1.014 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το 2005.

Σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της Finansbank και η εφάπαξ φορολόγηση των αποθεματικών, αυξήθηκαν με ρυθμό 11% και διαμορφώθηκαν σε 264 εκατ. ευρώ, παρά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις συνολικού ύψους 76,5 εκατ. ευρώ λόγω της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, του προτεινόμενου bonus προς το προσωπικό, καθώς και του προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών στο προσωπικό.

Οι επιδόσεις αυτές, σημειώνεται, είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των οργανικών πηγών εσόδων που είχε ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα από τόκους και προμήθειες να αυξηθούν έναντι του προηγούμενου τριμήνου κατά 12%.

Το λειτουργικό κόστος του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση παρά τις κατά 17% αυξημένες λειτουργικές δαπάνες στη Νοτιανατολική Ευρώπη εξαιτίας της επέκτασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην περιοχή και των επενδύσεων που αυτή συνεπάγεται. Σημειώνεται ότι στις εν λόγω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι εφάπαξ δαπάνες των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε διάφορες θυγατρικές του Ομίλου (€32 εκατ.) και αυτές για τη συμμόρφωση του Ομίλου με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ και του νόμου Sarbanes-Oxley (€15 εκατ.). Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, οι θετικές εξελίξεις στο σκέλος ελέγχου των λειτουργικών δαπανών, αποτυπώνονται στο δείκτη αποτελεσματικότητας του Ομίλου που διαμορφώθηκε σε 50,7%, βελτιωμένος κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2005.

Σύμφωνα με την ΕτΕ, η αύξηση των οργανικών εσόδων του Ομίλου προέρχεται τόσο από τη σταθερά συνεχιζόμενη ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων του όσο και των εσόδων από προμήθειες. Συγκεκριμένα, το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου ανήλθε σε 1.892 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 19% σε σχέση με το 2005. Όπως υπογραμμίζεται, η ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ιδίως της λιανικής τραπεζικής.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν το 2006 σε 483 εκατ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων ενισχύθηκαν 22% στα 14,4 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν 21%, στα 5,8 δισ. ευρώ.

«Οι ιστορικές επιδόσεις του 2006 με τα καθαρά κέρδη των μετόχων να προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές μας επιλογές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή μας στην απόδοση αξίας στους μετόχους μας», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Τάκης Αράπογλου, σημειώνοντας:

«Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Παράλληλα, η συνεισφορά των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων μας στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία στην κερδοφορία του Ομίλου διευρύνθηκε προσεγγίζοντας τα €200 εκατ. ή 20% των κερδών του Ομίλου.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη στη ΝΑ Ευρώπη ανήλθαν σε €108 εκατ. αυξημένα κατά 47% σε σχέση με το 2005. Η αύξηση αυτή προέρχεται αποκλειστικά από οργανική ανάπτυξη».

Όπως είπε ο κ. Αράπογλου, τα επιτεύγματα του 2006 και η αυξανόμενη δυναμική του Ομίλου αποτελούν τη βάση του νέου τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου 2007-2009 που θα ανακοινωθεί αύριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα