Απλούστευση της έκδοσης αδειών στις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 11:19

Aπλουστεύονται με απόφαση του υπουργού Μεταφορών οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία έκδοσης αδειών για την εξυπηρέτηση των διεθνών τακτικών και έκτακτων διεθνών μεταφορών με λεωφορεία.

Στην έκδοση της νέας απόφασης για την εξυπηρέτηση των διεθνών τακτικών και έκτακτων διεθνών μεταφορών, υπάρχουν οι παρακάτω σημαντικές τροποποιήσεις:

- Κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι τρεις αποφάσεις που ρυθμίζουν την εξυπηρέτηση των διεθνών επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία, σύμφωνα με το Κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο και τις διμερείς Συμφωνίες Οδικών Μεταφορών που έχει συνάψει η χώρα μας και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.

- Καταργείται η προηγούμενη προηγούμενης διακήρυξης-πρόσκλησης των ενδιαφερόμενων μεταφορέων για την εξυπηρέτηση τακτικών λεωφορειακών γραμμών μεταξύ της Ελλάδας και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, με τις οποίες έχει συμφωνηθεί διμερώς η απελευθέρωση της λειτουργίας των τακτικών γραμμών ( πρόσβαση των μεταφορέων χωρίς περιορισμούς στο έργο των διεθνών τακτικών γραμμών).

- Δικαιούμενα πρόσωπα για το έργο των διεθνών τακτικών γραμμών θεωρούνται πέραν από τον ΟΣΕ, τα γραφεία γενικού τουρισμού ή κοινοπραξίες αυτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα τουριστικό λεωφορείο ιδιοκτησία τους.

- Περιορίζονται τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά των αιτήσεων για τη χορήγηση αδείας τακτικής γραμμής.

Έτσι:

- Δεν απαιτείται πλέον η εξέταση αντίγραφου ποινικού μητρώου και πιστοποιητικού περί μη πτωχεύσεως, καθώς η συνδρομή της προϋπόθεσης της αξιοπιστίας των μεταφορέων (που περιλαμβάνει έλεγχο ποινικού μητρώου και πιστοποιητικού περί μη πτωχεύσεως) εξετάζεται ούτως ή άλλως ανά πενταετία και για κάθε μεταφορική επιχείρηση, βάσει του ΠΔ 346/2001.

- Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε μεταφορικής επιχείρησης που έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση διεθνούς τακτικής γραμμής με μη κοινοτικές χώρες, να διακόψει αιτιολογημένα την εκμετάλλευση τακτικής γραμμής, καθώς το δικαίωμα ίσχυε ήδη για τους μεταφορείς που εξυπηρετούν τακτικές γραμμές με χώρες της ΕΕ βάσει του κοινοτικού κανονισμό 684/92 όπως ισχύει.

«Η εφαρμογή της νέας απόφασης για την απλούστευση της έκδοσης αδειών στις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς όφελος των επιβατών», σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα