Citigroup: Επιδίωξη απόκτησης ελέγχου του venture με τη Nikko

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 12:11
UPD:12:24

ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ του ελέγχου του venture της με τη Nikko Cordial Corp., μετά το οικονομικό σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση πέντε υψηλόβαθμων στελεχών της, ενδέχεται να επιδιώξει η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, Citigroup Inc., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η Nikko, η τρίτη σε μέγεθος χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, παραδέχθηκε ότι παραποίησε τα κέρδη το 2005. Εξωτερικοί ελεγκτές βρήκαν στοιχεία της απάτης και η εταιρεία, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν 19% από τις 15 Δεκεμβρίου, ενδέχεται να διαγραφεί από τις λίστες του Χρηματιστηρίου.

Πέρυσι, η Nikko Citigroup κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών που ανέλαβαν την πώληση μετοχών εταιρειών στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Και ενώ η Citigroup θέλει να κρατήσει άθικτο το venture, διατηρώντας την πρόσβαση σε εταιρικούς πελάτες και επενδυτές, σκέφτεται να κάνει προσφορά εξαγοράς, επειδή το σκάνδαλο ενδέχεται να μειώσει τη δραστηριότητά της στην Ιαπωνία ή να αναγκάσει την Nikko Cordial να αντλήσει κεφάλαια, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Η εκπρόσωπος της Citigroup, Shannon Bell στη Ν. Υόρκη, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ο Shinichi Wada, εκπρόσωπος της Nikko Cordial στο Τόκυο, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Οι μετοχές της Nikko σημείωσαν άνοδο 2,7%, φθάνοντας σήμερα στα 1.240 γιέν η μία στο Τόκυο, περιορίζοντας τις φετινές τους απώλειες στο 9%.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Standard & Poor's αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της Nikko, στα χαμηλότερα επίπεδα επένδυσης.

Η Citigroup κατέχει το 4,9% των μετοχών της Nikko Cordial και το 49% του οκταετούς venture Nikko Citigroup. Το σκέλος των εταιρικών και των τραπεζικών επενδύσεων της Citigroup, πραγματοποίησε κέρδη 272 εκατ. δολ. πέρυσι στην Ιαπωνία σε έσοδα ύψους 1,05 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου των αποτελεσμάτων από την Nikko Citigroup.

Υπενθυμίζεται, ότι, η Nikko Cordial δεν μπορεί να πουλήσει μερίδιο στη Nikko Citigroup σε οποιονδήποτε, χωρίς την έγκριση της Citigroup, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Η Citigroup κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Νikko Cordial το 1998, με την απόκτηση μεριδίου 25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα