Hutchison Telecom: Επένδυση 5 δισ. δολ., διανομή μερίσματος

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 12:46

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 5 δισ. δολ. από την πώληση του σκέλους της στην Ινδία, σε μία νέα και υπάρχουσα δραστηριότητα, θα κάνει η Hutchison Telecommunications International Ltd., ενώ θα καταβάλλει στους μετόχους έκτακτο μέρισμα 6,75 δολ. Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Li Ka- shing, θα πληρώσει 1,8 δισ. δολ. του χρέους από τα έσοδα ύψους 11,1 δισ. δολ. της πώλησης μεριδίου 67% της Hutchison Essar Ltd. στην Vodafone Group Plc, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της.

Η Hutchison Telecom θα προσθέσει επενδύσεις σε αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και του Βιετνάμ, για να αντικαταστήσει ζημίες από μελλοντικά έσοδα στην Ινδία, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη δραστηριότητά της. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει 8% από τις 12 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε τη σχεδιαζόμενη πώληση, καθώς ανησυχία επικράτησε για την προοπτική των κερδών της.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ δεν επιτρέπεται να επενδύσει στον κλάδο τηλεπικοινωνιών της Ινδίας για τρία χρόνια και δεν μπορεί να προσλάβει υπαλλήλους της Hutchison Essar για έξι μήνες, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας πώλησης.

Σε συνέντευξή του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Dennis Lui στο Χονγκ Κονγκ, είπε ότι η εταιρεία μπορεί να ευνοηθεί από την υποχώρηση της αξίας των περιουσιακών τηλεπικοινωνιακών στοιχείων στις αναπτυσσόμενες αγορές.

«Οι αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές των περιουσιακών τηλεπικοινωνιακών στοιχείων θα μετριαστούν τους επόμενους 12 με 24 μήνες», είπε ο Lui, συμπληρώνοντας: «Ο ισολογισμός μας, μάς τοποθετεί σε καλή θέση για να επιδιώξουμε άλλες ευκαιρίες».

Η Hutchison Telecom, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εμφανίσει προ φόρων κέρδη 9,6 δισ. δολ. από την πώληση. Ο οικονομικός της διευθυντής, Tim Pennington, αρνήθηκε να πει το ύψος των φόρων που θα καταβάλλει η εταιρεία από τα έσοδα της πώλησης.

Τα λειτουργικά κέρδη της Hutchison Telecom ύψους 3,6 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (461 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, περιελάμβαναν 2,61 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ που κέρδισε από την Hutchison Essar, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε χθες η εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η Partner Communications Ltd. του Ισραήλ, στην οποία η Hutchison Telecom κατέχει 51%, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συντελεστής για την πραγματοποίηση λειτουργικών κερδών 1,28 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ τη χρονική περίοδο.

Εκτός της Ινδίας και του Ισραήλ, η Hutchison Telecom διαχειρίζεται σκέλη κινητής τηλεφωνίας στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάου, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Γκάνα. Αυτές οι δραστηριότητες απέφεραν λειτουργικές ζημίες 286 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Hutchison Telecom θα καταβάλλει έκτακτο μέρσισμα 12,96 δολ. ΗΠΑ ανά αμερικανική μετοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Οι μετοχές της, σημείωσαν άνοδο 2,6%, φθάνοντας στα 17,64 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να σημειώνει άνοδο 0,8%, πριν από την ανακοίνωση της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα