To 36% των επιχειρήσεων (άνω των δέκα υπαλλήλων) στην Ελλάδα -έναντι μέσου κοινοτικού όρου 42%- συμμετείχαν σε καινοτόμες δράσεις την περίοδο 2002-2004, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τέταρτης κοινοτικής έρευνας για την καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..
Σύμφωνα με τη Eurostat, ως καινοτόμες δράσεις ορίζονται οι πρωτοβουλίες εκείνες που οδηγούν στην προώθηση ενός νέου ή βελτιωμένου προϊόντος ή μιας νέας ή βελτιωμένης υπηρεσίας στην αγορά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους «27» της Ε.Ε. τα υψηλότερα ποσοστά σε καινοτόμες δράσεις παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις στη Γερμανία με 65% και ακολουθούν η Αυστρία με 53%, η Δανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο (από 52%), το Βέλγιο με 51% και η Σουηδία με 50%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Βουλγαρία με 16%, τη Λετονία με 18%, τη Ρουμανία με 20%, την Ουγγαρία και τη Μάλτα (από 21%).
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των κρατών μελών στον τομέα της καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών μελών που «καλύπτουν το χαμένο έδαφος» μαζί με τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Λετονία, τη Βουγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία.
Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται από θετικές τάσεις στους τομείς της επιχειρηματικότητας και των εφαρμογών στην καινοτομία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πωλήσεις νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και η απασχόληση στις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα.
Θετικό στοιχείο επίσης αποτελεί ο αριθμός των νέων που εξακολουθούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ο οποίος είναι πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο, διαπίστωση η οποία παρατηρείται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σχολιάζοντας της επιδόσεις της Ελλάδας στην ειδική κατηγορία που αφορά την "παραγωγή γνώσης", η Επιτροπή σημειώνει ότι οι ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες στην έρευνα και την τεχνολογία παραμένουν στάσιμες σε χαμηλά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά τη συνολική επίδοση της Ελλάδας στην καινοτομία, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες δράσεις κυμαίνονται σε ποσοστά κάτω του μέσου κοινοτικού όρου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο λιγότερο ανεπτυγμένος τομέας είναι αυτός που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, χαμηλοί δείκτες παρατηρούνται επίσης στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, στη συμμετοχή στη δια βίου εκπαίδευση και σε ζητήματα που σχετίζονται με το αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο για καινοτόμες δράσεις.
Επιδόσεις πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο εμφανίζει η Ελλάδα στους τομείς της συμμετοχής των νέων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, τη δημόσια χρηματοδότηση για την καινοτομία και την καινοτόμο οργάνωση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. «με ηγετικό ρόλο στον τομέα της καινοτομίας» είναι η Σουηδία, η Ελβετία, η Φιλανδία, η Δανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, ενώ ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα χωρών που αποτελείται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ουραγοί» στον τομέα της καινοτομίας είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία.