Πάρτι μετά την τριήμερη πτώση

Αρνητικό το κλίμα στη Wall Street
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007 00:01

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ τροχιά επανήλθαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά ύστερα από τρεις ημέρες, καθώς τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών κολοσσών αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών, συμμετέχοντας στο πάρτι και ο Νikkei με υψηλό ρεκόρ επταετίας διασπώντας το όριο των 18.000 μονάδων για πρώτη φορά.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το κλίμα ήταν αρνητικό διότι το πετρέλαιο αναζωπύρωσε πληθωριστικές ανησυχίες, ενώ γεωπολιτικοί κίνδυνοι έφεραν στην επιφάνεια φόβους για την παγκόσμια ασφάλεια.

Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες εν μέσω των ισχυρών εταιρικών κερδοφοριών και των κερδών μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού και μεταλλευτικού τομέα, μια ημέρα αφότου οι ανησυχίες για τα επιτόκια απείλησαν το... ράλι.

Ο δείκτης FTSEurofirst κέρδισε 0,3% στις 1.539,9 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 6.380,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,23% στις 5.707,86 μονάδες και ο DAX της Φρανκφούρτης κατά 0,46% στις 6.973,73 μονάδες.

Στο... ράλι των μετοχών πρωτοστάτησαν οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Ευρώπης Allianz και Axa, καθώς ανακοίνωσαν κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Centrica έφτασε σε ιστορικό υψηλό μετά και τη θεαματική άνοδο των εσόδων της.

Κέρδη αποκόμισε η BAE, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία οπλικών συστημάτων, και αναρριχήθηκε σε υψηλό 7 1/2 ετών, καθώς τα κέρδη της τριπλασιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά, στα 1,64 δισ. στερλίνες.

Σε υψηλό 14 ετών κινήθηκε η μετοχή της BASF, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών παγκοσμίως ανακοίνωσε άνοδο κερδών ύψους 31%, στα 732 εκατ. ευρώ μετά και τις εξαγορές της στην ασιατική ήπειρο.

Σε θετικό έδαφος και η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων Nestle, καθώς τα κέρδη τα ανήλθαν στα 9,2 δισ. ελβετικά φράγκα, ενισχυμένα κατά 14% στο σύνολο του έτους. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν κέρδη της τάξης των 9 δισ. ελβετικών φράγκων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,09%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα