Aπό Τετάρτη η εξόφληση επιδοτήσεων για όλες τις καλλιέργειες δικαιούχων αγροτών

Εως την Τετάρτη 28/2 σε 20 νομούς - Στόχος μέχρι τις αρχές Απριλίου να έχουν καταβληθεί οι τελικές εξοφλήσεις στους περισσότερους νομούς
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007 13:20

Στις πρώτες εξοφλήσεις που αφορούν το σύνολο των επιδοτήσεων για όλες τις καλλιέργειες δικαιούχων αγροτών, προβαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του Φεβρουαρίου, ανάλογα με την ολοκλήρωση των διορθώσεων, μέσω των Ε.Α.Σ., των αιτήσεων των αγροτών, καθώς και των προβλεπόμενων από τον κοινοτικό κανονισμό 1782/03 της νέας Κ.Α.Π., επιτόπιων ελέγχων στο 5%.

Ήδη, έως την Τετάρτη 28/2, πιστώνονται προς άμεση πληρωμή οι τραπεζικοί λογαριασμοί των αγροτών σε 20 νομούς στους οποίους αφ’ενός έχουν ολοκληρωθεί και καταχωρηθεί οι επιτόπιοι έλεγχοι, και αφ’ετέρου οι Ε.Α.Σ. έχουν διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες των αγροτών. Οι νομοί αυτοί των πληρωμών είναι: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Πέλλας, Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Κεφαλλονιάς και Λευκάδας.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, οι ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων αγροτών που εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα, θα εξεταστούν συντομότατα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία, αφού θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, μέσω των Ε.Α.Σ., να διορθώσουν ή συμπληρώσουν τις ελλείψεις στις αιτήσεις τους, που αφορούν κυρίως προβληματικά αγροτεμάχια.

Όπως επεσήμανε, μέχρι πέρυσι η εξόφληση γινόταν ξεχωριστά για κάθε καλλιέργεια με χρονικό ορίζοντα από τον Οκτώβριο έως το Σεπτέμβριο του επομένου έτους, ενώ νώ από φέτος οι πληρωμές μπορούν να γίνονται έως τον Ιούνιο.

Προηγήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2006 η καταβολή προκαταβολής ποσοστού 75% σε 792.000 αγρότες, σε όλη τη χώρα, δηλαδή στο 94% επί του συνόλου των 840.000, για τα σωστά αγροτεμάχιά τους.

Μετά από περίπου δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα πληρωμή προκαταβολής 75%, με ταμειακή διευκόλυνση, χωρίς επιβάρυνση των αγροτών, για τους δικαιούχους που διόρθωσαν έως 29/01/07 τις αιτήσεις τους στους νομούς όπου, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τους επιτόπιους ελέγχους, δεν μπορούν να γίνουν σήμερα τελικές εξοφλήσεις.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στους Νομούς που πραγματοποιούνται τελικές εξοφλήσεις των δικαιούχων αγροτών, δεν συμπεριλαμβάνονται σ’αυτή τη φάση οι νέοι αγρότες και οι νέοι επενδυτές που διεκδικούν πρόσθετα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, οι οποίοι θα πληρωθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου το σύνολο των ενισχύσεών τους (αρχικών και κατανομής εθνικού αποθέματος), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της νέας κατανομής σε αυτούς του εθνικού αποθέματος.

Στόχος είναι έως τις αρχές Απριλίου να έχουν καταβληθεί οι τελικές εξοφλήσεις στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νομών.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τέλος, σημαντικό το γεγονός ότι η έναρξη ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών τη νέα περίοδο προσδιορίσθηκε την 1-3-07, ώστε να υπάρχει η χρονική δυνατότητα ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών μέχρι 15-5-07.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα