Berkshire Hathaway: Διατηρεί το μερίδιό της στην PetroChina

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007 13:37

ΑΠΕΡΡΙΨΕ τις εκκλήσεις για πώληση μετοχών της PetroChina Co. - μητρική της οποίας δραστηριοποιείται στο Σουδάν, χώρα την οποία το Κογκρέσο των ΗΠΑ κατηγορεί για γενοκτονία - η Berkshire Hathaway Inc., του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett,

«Μειώνοντας τη συμμετοχή μας δεν θα επιδρούσε ευεργετικά στη συμπεριφορά του Σουδάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Berkshire, επισημαίνοντας ότι η PetroChina δεν είναι ενεργή σε αυτή τη χώρα της Αφρικής, συμπληρώνοντας: «Οι θυγατρικές δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της πολιτικής που ακολουθεί η μητρική εταιρεία».

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Buffett, ο οποίος είπε τον Ιούνιο του 2006 ότι θα δώσει το 85% της περιουσίας τους σε δωρεές, έβγαλε τουλάχιστον 2,3 δισ. δολ. για την Berkshire, επενδύοντας στη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας. Η μητρική της PetroChina, πραγματοποίησε εργασίες στην πρώτη πετρελαιοπηγή του Σουδάν, όπου η κυβερνητική εθνοφυλακή σκότωσε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Berkshire συμφωνεί ότι οι συνθήκες στη χώρα είναι λυπηρές και εκφράζει τη συμπάθειά της στους ανθρώπους που προσπαθούν να τις αλλάξουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας, απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επενδυτές και άλλους για το μερίδιό της στην PetroChina.

Σήμερα, η PetroChina με έδρα το Πεκίνο, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, μετά την Exxon Mobil Corp. και τη ρωσική OAO Gazprom. Η Berkshire, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της PetroChina με μερίδιο 1,1% αγόρασε τις μετοχές για λιγότερο από 1,70 δολ. Χονγκ Κονγκ τη μία τον Απρίλιο του 2003. Από τότε, οι μετοχές σημείωσαν πενταπλάσια άνοδο. Οι μετοχές της Berkshire, που εδρεύει στην Ομαχα της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, έχουν σημειώσει άνοδο 49%.

Απώλειες 0,1% σημείωσαν οι μετοχές της PetroChina, φθάνοντας σήμερα στα 9,47 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 4 μ.μ., τοπική ώρα. Χθες οι μετοχές της Berkshire υποχώρησαν 0,3%.

Οι συγκρούσεις στο Νταρφούρ, μία περιφέρεια της έκτασης της Γαλλίας, άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2003, όταν οι αντάρτες απαίτησαν μεγαλύτερη μερίδιο της πολιτικής δύναμης του Σουδάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα