Citigroup: Προς αύξηση του μεριδίου της στη Nikko Cordial

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 08:53

ΣΤΗΝ αύξηση του μεριδίου της στην ιαπωνική χρηματιστηριακή Nikko Cordial Corp. ενδέχεται να προχωρήσει η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, Citigroup Inc., για να στηρίξει τη εταιρεία μετά το οικονομικό σκάνδαλο, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση έξι υψηλόβαθμων στελεχών της, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η Citigroup ενδέχεται να αυξήσει την κυριότητά της στο 33,4%, ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα βέτο έναντι της διοίκησης της Cordial, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Μερίδιο τέτοιου ύψους ενδέχεται να κοστίσει στην αμερικανική τράπεζα που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, πλέον των 380 δισ. γιέν (3,1 δισ. δολ.), σύμφωνα με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Nikko.

Οι μετοχές της Nikko, που αντιμετωπίζουν πιθανή διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Τόκυο, μετά την κατηγορία πρώην στελεχών της για αύξηση των κερδών της, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε πέντε χρόνια. Σήμερα, η Mizuho Financial Group Inc. είπε ότι ενδέχεται να επιδιώξει την απόκτηση του ελέγχου της Nikko, από τη Citigroup, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τρεις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής το 2004.

Οι μετοχές της Nikko σημείωσαν άνοδο 160 γιέν, φθάνοντας στα 1.371 γιέν η μία στις 11 π.μ. στο Τόκυο, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στο 1,3 τρισ. γιέν, μετά από άνοδο που σημείωναν νωρίτερα 17%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδο μετοχών εταιρειών του δείκτη MSCI World Index.

Οι μετοχές, που απώλεσαν το 28% της αξίας τους σε δύο ημέρες μετά την εντολή διεξαγωγή έρευνας στα λογιστικά της στις 30 Ιανουαρίου από τις αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου, οι ποίες είπαν ότι η εταιρεία «μαγείρεψε» τα αποτελέσματα του 2004, τών έχουν σχεδόν αντιστρέψει τις απώλειές τους.

Η Nikko Cordial έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2006, απασχολούσε περίπου 12.000 ανθρώπους και διέθετε 109 καταστήματα, ενώ διαχειρίζεται περίπου 30 τρισ. γιέν για λογαριασμό πελατών. Το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου η Nikko εμφάνισε καθαρά κέρδη 30,9 δισ. γιέν, περίπου διπλάσια των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η Citigroup, κατέχει το 4,9% της Nikko και οι δύο εταιρείες συνεργάζονται σε venture επενδυτικής τράπεζας στο Τόκυο.

Η Citigroup έχει σκεφθεί την απόκτηση όλης της Nikko Cordial ή της απόκτησης του 51% του venture της επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, αλλά προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η εκπρόσωπος της Nikko Cordial, Shinichi Wada, είπε χθες ότι η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Citigroup, την Mizuho και άλλες εταιρείες, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η Atsuko Yoshitsugu, εκπρόσωπος της Citigroup στο Τόκυο, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα