Market Beat: Μέρα με εξασφαλισμένη την υψηλή μεταβλητότητα η αναζήτηση ανεξαρτησίας στην τάση  

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 09:42
UPD:09:43
  • Οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα υψηλών σε βάθος πολλών ετών
  • Επικρέμεται  στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα το εύλογο ερώτημα: θα είναι πρόσκαιρη η παραπάνω διαδικασία, ολίγων μηνών δηλαδή,  ή θα παραταθεί για πάνω από ένα έτος δημιουργώντας  προϋποθέσεις για διαμόρφωση περιβάλλοντος στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία;
  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στο να μειώσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων για την ανακούφιση από την πανδημία, μια απόφαση που περιπλέκεται από τους αυξανόμενους φόβους σε όλο τον κόσμο ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα προκαλέσει τον πληθωρισμό, περιορίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάκαμψη.
  • Πρόκειται να δημοσιευτούν σήμερα, στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας, θα υπάρξει δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό  μέσω του Δείκτη των τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ και αναμένεται επίσης εμφάνιση των πρακτικών της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.
  • Επίσης έχουμε την έναρξη της ανακοίνωσης κερδών των εταιρειών. Όλα αυτά αποθάρρυναν ορισμένους επενδυτές χθες από την τοποθέτηση μεγάλων επενδυτικών στοιχημάτων.
  • Με μια λιτή αναφορά στα κοντινά επίπεδα στήριξης και αντίστασης ορισμένοι εγχώριοι αναλυτές εκφράζουν την επιφύλαξή τους σχετικά με την βραχυπρόθεσμη τάση καθώς δεν αναφέρονται σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων με τον ΓΔ χθες να κλείνει στις 890.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία σε περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις προκαλούν ανησυχία έφθασε η μέρα που οι επενδυτές περίμεναν από την έναρξη της βδομάδας. Πρόκειται να δημοσιευτούν σήμερα, στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας, θα υπάρξει δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό  μέσω του Δείκτη των τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ και αναμένεται επίσης εμφάνιση των πρακτικών της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Επίσης έχουμε την έναρξη της ανακοίνωσης κερδών των εταιρειών. Όλα αυτά αποθάρρυναν ορισμένους επενδυτές χθες από την τοποθέτηση μεγάλων επενδυτικών στοιχημάτων. Στα ασιατικά χρηματιστήρια με κλειστό το πρωί το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ λόγω τυφώνα, η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών είναι μικτή υπογραμμίζοντας την αναμονή σε παγκόσμια κλίμακα στοιχείων για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Οι διαχειριστές καταλαβαίνουν πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί με το ξέσπασμα των κρουσμάτων λόγω του στελέχους Δέλτα σε συνδυασμό με την ακριβή ενέργεια και τώρα περιμένουν να δουν πόσο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με το φρόνημα των επενδυτών σε κατάσταση επιφυλακής η Αθηναϊκή αγορά καλείται να διατηρήσει την σχετική ανεξαρτησία από τη δυναμική των διεθνών και να προσεγγίσει τις αντιστάσεις που αναμένει η αγοραία συναίνεση. Το φαινόμενο να σταματά την ελεύθερη διαπραγμάτευσή της η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 1,36 ευρώ με κέρδη τότε +2,26% και με τις δημοπρασίες ο όγκος από 131.646 τεμάχια στις 17:00 να εκτινάσσεται στα 2,540 εκατομμύρια με άνοδο +16,54%... εξηγείται. Υπάρχουν ως γνωστό αντιμαχόμενα για την απόκτηση του προς εκποίηση 0,3% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης στρατόπεδα. Ήταν 1,1 εκατ. τεμάχια. Μια εντολή στις δημοπρασίες που άνοιξε το δρόμο για την απορρόφηση της προσφοράς στα επίπεδα των 1,55 ευρώ διεύρυνε το πλήθος των προς πώληση μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Από το πλήθος των τεμαχίων στις δημοπρασίες θεωρούμε πως μάλλον δεν υφίστανται δυνατότητες να επαναληφθούν τέτοια άλματα.

Οι χαμηλοί ενδοσυνεδριακά ρυθμοί και οι ιδιομορφίες που δεν μπορούν να εμφανιστούν επί μακρό πιθανά συνέβαλλαν στην ήρεμη αντιμετώπιση του +0,74% εν μέσω πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια. Με μια λιτή αναφορά στα κοντινά επίπεδα στήριξης και αντίστασης ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την επιφύλαξή τους σχετικά με την βραχυπρόθεσμη τάση καθώς δεν αναφέρονται σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων με τον ΓΔ χθες να κλείνει στις 890.

Σύμφωνα με την άποψη της Merit Sec. “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 888 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες”. Η Leon Depolas Sec. τονίζει: “Τα γνωστά ανοιχτά μέτωπα ρίσκου είναι μπροστά μας και ενδεχομένως να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, σε μια σειρά διαφορετικών κλάδων το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, τηρούμε στάση αναμονής και ενισχύουμε τις θέσεις μας σε συγκεκριμένους τίτλους περισσότερο αμυντικούς και σε περίπτωση αδυναμίας της Αγοράς. Το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης παραμένει η περιοχή των 900 - 820 μονάδων ΓΔΧΑ”.

Η εξήγηση για το περιορισμένο εύρος μιας πιθανής ανόδου ίσως σχετίζεται με τον εντοπισμό των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο και για αυτό η Beta Sec. εκτιμά: “Αναμένεται διατήρηση της μεταβλητότητας, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού και την απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό”. Ενώ υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Euroxx Sec. που αναφέρει “Περιμένουμε πως οι αυξημένες τιμές Ενέργειας θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Αγορά, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, και της Eurobank Equities που επισημαίνει: “H διάθεση για αποφυγή ρίσκου επηρεάζει ξανά τις Αγορές και η αύξηση των τιμών Ενέργειας δημιουργεί ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού”. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι επενδυτές στη Wall Street συγκρατούν τη διάθεσή τους έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που ξεκινούν σήμερα. Ο Rod von Lipsey, της UBS Private Wealth Management σημείωνε: «Οι προσδοκίες για τα κέρδη γ’ τριμήνου μειώνονται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό δημιουργεί χώρο για κάποιες θετικές εκπλήξεις που θα έχουν αντίχτυπο στην αγορά».

Ο Dow Jones υποχώρησε -0,34% ή 117,72 μονάδες στις 34.378,34, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,24% στις 4.350,65 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,14% στις 14.465,92 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce.com (+2,4%) και Nike Inc. (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-2,3%) και Amgen (-2,1%).

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά φέτος, επειδή η ζήτηση για εργατικό δυναμικό υποχώρησε ελαφρώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι παρατεταμένες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πιέσεις στις τιμές περιορίζουν στο 5,9% από 6% την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προχωρώντας σε οριακή μείωση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ανάπτυξη τη φετινή χρονιά. Άφησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 αμετάβλητη στο 4,9%. Ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,58%, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1533 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές επηρεάστηκαν από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,07% στις 457,21 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,23% στις 7.130,23 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,34% στις 15.146,87 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,34% στις 6.548,11 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν κέρδη ο ιταλικός ΜΙΒ +0,23% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,41%.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι παρατεταμένες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πιέσεις στις τιμές περιορίζουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ότι ήταν ο πέμπτος μήνας πτώσης για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο ZEW κινήθηκε καθοδικά κατά 4,2 μονάδες τον Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες, καθώς οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα επιβαρύνουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιπλέον, στο 4,5% υποχώρησε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

ΧΑ

Με μεγάλη ώθηση από λιγοστά blue chip κατακτήθηκαν οι 890 μονάδες με κέρδη +0,74%

Η αγορά στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, εμφάνισε κέρδη με ανεξάρτητη τάση, σε σχέση με την πορεία που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Άνοιξαν όλα αρχικά πτωτικά, αλλά μείωσαν της απώλειες τους μόλις διαπιστώθηκε η διάθεση για ρίσκο στις αγορές της Νέας Υόρκης. Εδώ, επικράτησε ισορροπία  στο -0,4% μετά το άνοιγμα. Ο ΓΔ από τις 880 μονάδες κατέληξε στα επίπεδα των 890 μονάδων και το μέγεθος της ανόδου εξαρτήθηκε από την τάση στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος. Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα στη διάθεση για σχηματισμό  θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip ΕΕΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κινώντας τους βασικούς δείκτες όλο και ψηλότερα από το άνοιγμα της συνεδρίασης και την πρώτη ως την τελευταία ώρα. Αλλά στο πρώτο μέρος και ως τις 15:10 η άνοδος ξεδιπλώθηκε εντός αρνητικού πεδίου.

Η αγορά είχε μέτριο ημερήσιο τζίρο. Ενώ με σταθερή υπεροχή της ζήτησης  μετά τις 14:21, που εμφανίστηκε για τελευταία φορά το επίπεδο των 881 μονάδων, ήρθε το ενδοσυνεδριακό μέγιστο μέρας ήταν οι 889,22 μονάδες, στις 16:58. Μια πλάγια κίνηση γύρω από τις 880 μονάδες στην πρώτη ώρα έφερε  το χαμηλό ημέρας στις 11:16 ήταν οι 879,60 μονάδες. Είκοσι πέντε  λεπτά πριν τις 13:00 και μερικά μετά είχαμε την εγγραφή διπλού ανώτερου πρώτου μέρους στις 882,5 μονάδες.  Αλλά δεν ήταν αρκετό. Έτσι με το που πέρασε η αγορά στο δεύτερο μέρος έγινε η εκτίναξη από τις 881 στις 889 μονάδες. Για να κατρακυλήσει μετά και στις 17:00 αφέθηκε στις 888,62. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,74% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,16%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 890,61 από 884,05 μονάδες με μεταβολή +0,74% ή 6,56 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 49,763 από 35,137 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 6,345 εκατ. και αφορούσε τις ΑΛΦΑ (3,869 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (2,049 εκατ. ευρώ), ΕΥΡΩΒ (0,427 εκατ. ευρώ).

Τη διακύμανση (11,01 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:16 δηλαδή στο πρώτο μέρος, και ήταν οι 879,60 από 883,51 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:12 δηλαδή μέσα στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος  και ήταν οι 890,61 από 891,47 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 49 από 26 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 49 από 79 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,849 από 63,275 δις ευρώ τη Δευτέρα.

Στην εξέλιξη της συνόδου την σταθερότητα της ανοδική τάσης διαμόρφωσε μια κλιμακούμενη αύξηση της ζήτησης:

  • Μετά το άνοιγμα ο ΓΔ κινήθηκε επί μια ώρα ανάμεσα στις 879,6 και στις 881 μονάδες.
  • Μια μικρή αντίδραση ως τις 883 και το επόμενο χαμηλό ήρθε στις 14:21 ήταν οι 880,4 μονάδες.
  • Μερικά λεπτά μετά είχαμε την εμφάνιση έντονης ζήτησης και πέρασμα σε θετικό πεδίο με πρώτη στάση στις 885,5 μονάδες.  Αλλά δεν ήταν αρκετό για να οριστεί έστω πλάγια κίνηση ήτοι μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε εκείνα τα επίπεδα.
  • Έτσι με το που πέρασαν οι 15:50  τα κέρδη της αθηναϊκής αγοράς ήταν κοντά στο +0,4% και ο ΓΔ στις 888 μονάδες.
  • Ακολούθησε ένα μικρό χρονικό διάστημα με πλάγια  κίνηση και ένα ακόμα ανοδικό βήμα στις 889 μονάδες. Από τις 17:00 ως τις 17:20 κινήθηκε ανοδικά, χωρίς σκαμπανεβάσματα , μεταξύ των 888,6 και 890,6 μονάδων.

Την Παρασκευή  ο ΔΤΡ έκλεισε στις 563,06 μονάδες. Αλλά τη Δευτέρα, με πτώση -0,37% οδηγήθηκε στις 560,97, χωρίς να περάσει ουσιαστικά κάτω από τις 561. Σήμερα με περιπετειώδη πορεία εμφάνισε άνοδο +0,27% και κλείσιμο στο ανώτερο μέρας τις 562,49 μονάδας. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 17,156 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,63%) απασχόλησε 6,139 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,31%) 2,496 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,07%) 0,879 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+1,37%) 3,340 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση +0,75% στις 2155,16 από 2139,09 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  0 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή άνοδο +0,07%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα άνω του +1% κέρδη τους ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ +16,54%, ΕΕΕ +4,20%, ΟΛΠ +2,26%, ΑΔΜΗΕ +1,41%, ΕΥΡΩΒ +1,37%, ΤΙΤC +1.22% και MYTIΛ +1,01%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση μεγαλύτερη του -0,40% εμφανίστηκαν οι ΒΙΟ -0,99%,  ΑΛΦΑ -0,63%, ΜΠΕΛΑ -0,57%, και ΜΟΗ -0,42%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η εκπνοή αλλάζει τον ρόλο των ΣΜΕ αναλόγως της λήξης τους

Καθώς πλησιάζει η εκπνοή μιας σειράς οι τιμές των ΣΜΕ συγκλίνουν στο κλείσιμο της υποκείμενης αξίας ενώ τα στοιχήματα για την βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνονται στις τιμές των ΣΜΕ των επόμενων σειρών. Χθες είχαμε την εμφάνιση ενδιαφέροντος και για τη σειρά Δεκεμβρίου ώστε να αρχίσουν να υπάρχουν ανοικτές θέσεις και στην τελευταία σειρά του 2021.

Στη δεύτερη  συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε αρνητικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις 15:00 και μετά ως το τέλος σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 11,78 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 16,07 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2155,16 μονάδες, ήρθε στις 17:12. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2127,31 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2155,16 από 2139,09 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,75% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτινάχθηκε στα 17,814 εκατ. ευρώ την  Τρίτη 12/10.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 2729 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2156,00 μονάδες, κατώτερο τις 2120,00 και τελευταίες πράξεις στις 2155,50, με τιμή κλεισίματος στις 2151,75 από 2142,00 και περιορίστηκαν σε 3469 από 5420 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 763 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2153,00 μονάδες, κατώτερο τις 2118,00 και τελευταίες πράξεις στις 2148,25, με κλείσιμο στις 2146,00 από 2139,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 896 από 413. Διακινήθηκαν επίσης  23 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος 2145,50 για να γίνουν 23 οι ανοικτές θέσεις.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο για την αγοραία συναίνεση παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2184 και 2200 μονάδων, προκειμένου ο FTSE25 να κινηθεί προς τις 2207 που θα σημάνει την αναίρεση των short στοιχημάτων  και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τις 2231 – 2240 μονάδες. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2106 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2095 και 2006 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι δεν άλλαξαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκε 1 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 2 συμβολαίων στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 70 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 563,25 από 561,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7 από 7.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης συνολικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2614 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 52.730 από 50.481 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1096 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,55 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.316 από 27.126.

Της ΕΥΡΩΒ με 809 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,848 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.164 από 32.084.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 377 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,43 ευρώ και 23.171 από 22.808 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 810 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 523 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 465 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περίπου ίδιο έναντι της προηγούμενης συνόδου  και αφορούσε τα 30.000 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 1200 για ΜΠΕΛΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Χ.Α.

Τη μέγγενη των ανατιμήσεων βιώνει η Ευρωπαϊκή οικονομία με τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα αλλά και πολλά  βιομηχανικά προϊόντα να διαμορφώνουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 3,4% το Σεπτέμβριο. Διαδικασία που συνδέεται αφενός με την επίσπευση του ενεργειακού μετασχηματισμού που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για να υποκατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα μέχρις ότου υλοποιηθούν οι τεράστιες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Και αφετέρου με το σοκ από την πλευρά της προσφοράς καθώς οι αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλούν μεγάλες ελλείψεις προϊόντων.

Τίθεται το εύλογο ερώτημα: θα είναι πρόσκαιρη η παραπάνω διαδικασία, ολιγόμηνη δηλαδή,  ή θα παραταθεί για πάνω από 1 έτος δημιουργώντας  προϋποθέσεις για διαμόρφωση περιβάλλοντος στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία; Κάποιοι θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ανάλογες με εκείνες του 1973 και καθώς αυξάνονται οι εστίες  γεωπολιτικής αβεβαιότητας από κοινού με την πανδημία που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες, η παγκόσμια οικονομία δύσκολα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Όμως, υπάρχει και πειστικός αντίλογος. Το σπιράλ αυξήσεων τιμών – μισθών των 70’ς και 80’ς  δεν μπορεί να γίνει τώρα αφού η δύναμη των συνδικάτων είναι σαφώς μικρότερη αναφέρει ο Economist. Η συμμετοχή του ενεργειακού κόστους είναι μικρότερη από εκείνη του 1973, επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Και τα εργαλεία πολιτικής, δημοσιονομικά και νομισματικά μπορούν να αμβλύνουν τις παρενέργειες των ανατιμήσεων είτε με επιδοτήσεις είτε με τη συντήρηση των συνθηκών ζήτησης: στην Ελλάδα ήδη αποφασίστηκε πακέτο €500 εκ. για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ προαναγγέλλει την εφαρμογή νέου πακέτου αγορών τίτλων μετά τη λήξη του πακέτου της πανδημίας (PEPP).

Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς αγορές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός κόστους θα παραμείνει και πέραν του χειμώνα και θα βλάψει τη παραγωγική διαδικασία, με συνέπεια τη συρρίκνωση της κερδοφορίας των εταιρειών.  Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες υπόκεινται σε υψηλές διακυμάνσεις με την πλαγιοκαθοδική τάση να είναι το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο, μέχρις ότου ξεπεραστούν οι σημερινές  συνθήκες τέλειας καταιγίδας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, συγχρονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις με την επιφυλακτικότητα να κορυφώνεται οδηγώντας τις συναλλαγές στο ναδίρ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιθετικές ρευστοποιήσεις, η αποχή των αγοραστών οδηγεί σε μικρή έστω υποχώρηση του Γ.Δ. που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος φλέρταρε πάλι με την περιοχή των 900 μονάδων. Την ίδια ώρα, το αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ελκυστικό, με τον όμιλο της Intrakom να ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της Intrasoft (κλάδος πληροφορικής)  με τίμημα – έκπληξη στη Δανέζικη NetCompany και το CVC να δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι μέτοχος της ΔΕΗ κατέχοντας το 10% μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Παράλληλα, η τιμολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου  με βάση τους δείκτες P/BV και P/E  έχει υψηλό discount έναντι των άλλων αναδυομένων αγορών, παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές του, ενώ και οι εισροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ενδεχομένως και λόγω της χαμηλής στάθμισης στους βασικούς δείκτες αναφοράς (μόλις 0,16% στον MSCI Emerging Markets). Σύντομα ωστόσο μπορεί να αναβαθμιστεί αν στους δείκτες εισαχθεί άμεσα η μετοχή της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος  ΑΜΚ!

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ήταν σε άνοδο σήμερα Τετάρτη 13/10, καθώς οι ανησυχίες για την άνοδο των τιμών της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό επιβάρυναν το φρόνημα και οδήγησαν τις προσδοκίες στην θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης αγοράς ομολόγων, διατηρώντας το δολάριο σε υψηλό ενός έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας της MSCI αυξήθηκε κατά 0,1% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, μετά από πτώση πάνω από 1% την προηγούμενη ημέρα, στην χειρότερη ημερήσια επίδοσή του σε τρεις εβδομάδες. Στις 8:25 δική μας ώρα η άνοδος είναι στο +0,20% με τον δείκτη 636,87 μονάδες

Οι επενδυτές τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής στις περισσότερες αγορές. Τα κινεζικά blue chip  με τον CSI300 στο +1,10% συνέβαλλαν στην άνοδο του MSCI Asia ex Japan, η Αυστραλία αν και σημείωσε κέρδη -0,06% αρχικά στις 8:25 υποχωρούσε -0,11%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έχανε 0,18%.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε το πρωί λόγω τυφώνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα