Απογοητευτική ήταν η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών τον Σεπτέμβριο, την ώρα που οι εξαγωγές της χώρας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη από την πανδημία, αλλά πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη χάνει τον έντασή της. Τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της βιομηχανικής δραστηριότητας, της επίμονης ήπιας κατανάλωσης και της επιβράδυνσης του τομέα των ακινήτων έχουν μειώσει τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας.
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη ο τελωνειακός οργανισμός, οι εισαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν 17,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 240 δισ. δολάρια. Πρόκειται για λιγότερο από το 20% της αξίας που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters.
Από την άλλη, οι πωλήσεις αγαθών της Κίνας σε άλλες χώρες παρέμειναν ένα «φωτεινό σημείο» για την οικονομία. Οι εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν 28,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, στα 305,74 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το ποσοστό 21% που αναμενόταν από τους αναλυτές του Reuters.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο μηνιαίο ρεκόρ 42 δισ. δολαρίων - οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόλις κάτω από 17%. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ως μεμονωμένη χώρα.
Ο όγκος των κινεζικών εισαγωγών σόγιας, των οποίων οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, μειώθηκε κατά 30% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, αν και η αξία σε δολάρια αυξήθηκε κατά περίπου 10%.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC