Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 13:51

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, o οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (26-27 Φεβρουαρίου), αντίστοιχα. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, με βάση και τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση του Συμβουλίου για τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομίας της Ομάδας των «7» που έγινε στο Έσσεν της Γερμανίας στις 9-10 Φεβρουαρίου.

2. Ενιαίες Κατευθυντήριες Γραμμές για Ανάπτυξη και Απασχόληση

Το κείμενο των Ενιαίων Κατευθυντηρίων Γραμμών για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Eurogroup και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί στο Συμβούλιο Ecofin, εν όψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

3. Δημοσιονομική Πολιτική: Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Το Συμβούλιο θα εξετάσει τις βασικές δημοσιονομικές πτυχές των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ιρλανδίας.

4. Εξελίξεις στο κόστος εργασίας

Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο κόστος εργασίας, σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο της 27-11-2006 για το ρόλο των μισθών στην αποτελεσματική προσαρμογή των οικονομιών της ευρωζώνης.

5. Έκθεση της Ε. Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά

Θα παρουσιασθεί η ενδιάμεση έκθεση της Ε. Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, εν όψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

6. Μέθοδος εργασίας του Eurogroup

Θα συζητηθεί σχετική έκθεση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής.

ECOFIN

1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

α. Επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Το Συμβούλιο θα εκφράσει γνώμη, με βάση σχετικές συστάσεις της Ε. Επιτροπής, για τα αναθεωρημένα προγράμματα της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Πορτογαλίας.

β. Προγράμματα Σύγκλισης

Θα εξεταστούν τα προγράμματα σύγκλισης της Δανίας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

γ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος: Πολωνία

H Ε. Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο (βάσει του άρθρου 104(7) της Συνθήκης Ε.Ε.) να απευθύνει σύσταση στην Πολωνία, όπως προβεί στην εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για τη διόρθωση του υπερβολικού της ελλείμματος το 2007 και να διασφαλίσει ότι αυτή η διόρθωση θα είναι διατηρήσιμη.

2. Προετοιμασία της Συνόδου του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

α. Κείμενο βασικών θεμάτων

Εν όψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8-9 Μαρτίου 2007, η Γερμανική Προεδρία φέρνει προς υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ecofin το κείμενο βασικών θεμάτων (Key Issues Paper).

β. Επικαιροποίηση των Γενικών Κατευθυντήριων Γραμμών της Οικονομικής Πολιτικής 2005-2008

Το κείμενο των προτάσεων της Ε. Επιτροπής είναι για πρώτη φορά ενιαίο και καλύπτει τόσο τις Γενικές Οδηγίες Οικονομικής Πολιτικής όσο και τις Οδηγίες για την Απασχόληση. Το Ecofin καλείται να οριστικοποιήσει το τελικό κείμενο, εν όψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

γ. Μείωση διοικητικού βάρους

Στο Συμβούλιο ECOFIN της 30ης Ιανουαρίου 2007 παρουσιάστηκε το λεγόμενο «Πρόγραμμα Δράσης» της Ε. Επιτροπής σχετικά με τη μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκε συζήτηση προσανατολισμού επί του θέματος. Με το Πρόγραμμα Δράσης, η Ε. Επιτροπή προτείνει στο Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής τον καθορισμό ενός κοινού στόχου μείωσης του διοικητικού βάρους κατά 25% ως το 2012. Παράλληλα, τα Κράτη-Μέλη θα πρέπει να καθορίσουν συγκρίσιμους στόχους σε εθνικό επίπεδο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2008.

3. Προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Θα παρουσιαστεί η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για την χορήγηση απαλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ευθύνη εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2005. Η διαδικασία απαλλαγής προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από Σύσταση του Συμβουλίου, απαλλάσσει την Ε. Επιτροπή.

4. Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες - Εκκαθάριση και Διακανονισμός

α. Ενιαίος Διακανονισμός Συναλλαγών

Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει τη χρήση μιας ενιαίας κοινής πλατφόρμας για το διακανονισμό των συναλλαγών σε τίτλους (μετοχές και ομόλογα).

β. Κώδικας Δεοντολογίας

Η Ε. Επιτροπή θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τα συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού. Ο κώδικας δεοντολογίας θεωρείται το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου, ασφαλούς και αποτελεσματικού περιβάλλοντος χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ε.Ε. Η εναρμόνιση των διαφορών στη λειτουργία εκκαθάρισης και διακανονισμού των χρηματιστηριακών συναλλαγών, θα συμβάλλει αφενός στην αύξηση του ανταγωνισμού και της αποδοτικότητας και αφετέρου στη μείωση του κόστους χρηματιστηριακών συναλλαγών. Τα μέτρα του κώδικα θα πρέπει να εφαρμοστούν βαθμιαία και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα