Αλουμίνιον: Ζητά αλλαγή χαρακτηρισμού σχεδιαζόμενης μονάδας

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 15:41

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό αδειών ηλεκτροπαραγωγού, η Αλουμίνιον της Ελλάδος υπέβαλε αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με σκοπό την τροποποίηση ειδικού όρου της ¶δειας Παραγωγής Ενέργειας, που κατέχει, για το σταθμό Συμπαραγωγής στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 334MW. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζητά τη μετατροπή του χαρακτηρισμού από «Αυτοπαραγωγό – Συμπαραγωγό» σε «Συμπαραγωγό».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επενδυτική λογική του «αυτοπαραγωγού» είχε προκριθεί σε περίοδο που δεν υπήρχε Κώδικας Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιπλέον το μέγεθος της μονάδας συμπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος αλλά και η ανάγκη πρόσθετης ισχύος, όπως εκφράζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ, καθιστούν αναγκαία την αλλαγή χαρακτηρισμού της μονάδας. Η εταιρεία μετά την εξέλιξη αυτή παραιτείται από τις όποιες επιδοτήσεις θα εδικαιούτο ως «Αυτοπαραγωγός – Συμπαραγωγός».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η απόφαση αυτή της διοίκησης της εταιρείας ήταν επιβεβλημένη, αφού νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφυλάσσουν για τις μονάδες συμπαραγωγής τη δυνατότητα αποδοτικότερης εκμετάλλευσής τους.

Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 8 της οδηγίας 8/2004/ΕΚ, με την οποία προβλέπεται να εναρμονιστεί σύντομα και η Εθνική Νομοθεσία, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» υπέβαλε την αίτηση χαρακτηρισμού ως «Συμπαραγωγού». Σύμφωνα με τη διοίκηση, η λειτουργία της μονάδας ως «Συμπαραγωγού» θα συντελέσει, πρωτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος αφού μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην καλύτερη αξιοποίηση των παγίων της εταιρείας, στην εξισορρόπηση του ανταγωνισμού (η ΔΕΗ προμηθεύει ήδη θερμότητα με την τηλεθέρμανση οικισμών) αλλά και στην ευστάθεια της ηλεκτροδότησης του νοτίου συστήματος της χώρας.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η μονάδα συμπαραγωγής της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2007, σε μια περίοδο που στατιστικά αλλά και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το σύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε black out.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η απόφαση αυτή της εταιρείας θα συντελέσει τα μέγιστα στην επάρκεια του συστήματος την προσεχή θερινή περίοδο αλλά και θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην εξοικονόμηση πόρων για την Εθνική Οικονομία και τελικά στη μείωση της οριακής τιμής του Συστήματος με τα αντίστοιχα οφέλη για τον καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ξεχωριστά η περιβαλλοντική σημασία της μονάδας συμπαραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα