Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 07:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα πλέον των οκτώ μηνών, σημειώνουν οι ασιατικές μετοχές, διευρύνοντας την παγκόσμια πτώση, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης υποχώρησης των κινεζικών μετοχών σε μία δεκαετία. Οι μετοχές της Sony Corp. και της BHP Billiton Ltd. οδηγούσαν την πτώση.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 όδευε να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούνιο του 2006, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ όδευε προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Ο Shanghai and Shenzhen 300 Index στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, υποχωρούσε 0,3%, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες του 9,2%.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 3,5%, φθάνοντας στις 143,56 μονάδες στις 12:23 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, μετά την άνοδό του χθες σε επίπεδα ρεκόρ. Ο δείκτης όδευε να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 13 Ιουνίου του 2006, όπως και ο Nikkei 225 που υποχώρησε 3,6%.

Ο Shanghai and Shenzhen 300 νωρίτερα σημείωνε άνοδο έως 1,2%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 3,1%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 22 Μαΐου. Στις Φιλιππίνες ο γενικός δείκτης υποχώρησε 6,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Πτωτικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις ασιατικές αγορές.

Χθες οι μετοχές στην Κίνα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1997, μετά την έγκριση μέτρων από την κυβέρνηση να για τον περιορισμό της υπερβολικής κερδοσκοπίας που οδήγησε τις μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ. Η πτώση είχε απώλεια 107,8 δισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία των κινεζικών μετοχών, που πέρυσι σημείωσαν διπλάσια άνοδο.

Στην Κίνα ο Shanghai and Shenzhen 300 Index έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με άνοδο 13% τις έξι προηγούμενες ημέρες. Ο Shanghai Composite Index, που αποτελείται από τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια της Κίνας, σημείωσε χθες απώλειες 8,8%, τις μεγαλύτερες, από τις 18 Φεβρουαρίου του 1997.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διεύρυνε τις χθεσινές απώλειες 1,8% και Hang Seng China Enterprises Index, που αποτελείται από τις μετοχές 37 εταιρειών υποχώρησε 4,6%.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες και οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών που υποχώρησαν 7,8% τον Ιανουάριο, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση εξοπλισμού εταιρειών σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείου Εμπορίου της χώρας στην Ουάσινγκτον.

Χθες ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε απώλειες 3,3% ενώ ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 3,5%, περιορίζοντας τα κέρδη του έτους. Στην Ευρώπη ο Dow Jones Stoxx 600 Index υποχώρησε 3% και πτωτικά κινήθηκε και στις αναδυόμενες αγορές.

Το γιέν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των 19 μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σε ποσοστό 2,3%, φθάνοντας χθες αργά στη Ν. Υόρκη στα 117,93. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος από τον Ιούλιο του 2005. Πριν από λίγη ώρα το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 118,52 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα