ΠΤΩΤΙΚΑ, για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα πλέον της μιας εβδομάδας, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, καθώς η πτώση των μετοχών παγκοσμίως, αύξησε την ανησυχία ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να συρρικνωθεί και να μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα.
Οι δείκτες στις ΗΠΑ υποχώρησαν διαγράφοντας όλα τα κέρδη που σημείωσαν μέσα στο 2007 μετά το ξεπούλημα των μετοχών στην Κίνα και τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 7,8% τον Ιανουάριο, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης των εταιρειών σε τρία χρόνια.
Tο αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου υποχώρησε έως 1,54 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 52,92 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από τις 20 Φεβρουαρίου. Στις 11:13 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 60,30 δολ. το βαρέλι.
Τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει 23% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου του 2006. Χθες, το αργό για τα συμβόλαια του Απριλίου, σημείωσε άνοδο 7 σεντς, φθάνοντας στα 61,46 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος φέτος.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, που καταναλώνει περίπου το 9% του πετρελαίου παγκοσμίως, ώθησε τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών πέρυσι. Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας, θα αυξηθεί 32%, στα 9,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2011 από 7,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2006, σύμφωνα με την εκτίμηση της International Energy Agency (ΙΕΑ) στις 6 Φεβρουαρίου.
Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των οκτώ μηνών διευρύνοντας την παγκόσμια πτώση. Στις ΗΠΑ ο DJIA υποχώρησε έως 546 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την πρώτη ημέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Χθες, οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό της υπερβολικής κερδοσκοπίας που οδήγησε τις μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ.
Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Απριλίου υποχώρησε έως 1,12 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 60,24 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Στις 11:11 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 60,36 δολ. το βαρέλι.