Ιαπωνία: 1,5% η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Από τα επίπεδα ρεκόρ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 08:08

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να συρρικνωθεί.

Η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – μειώθηκε 1,5% από τον Δεκέμβριο, όταν είχε αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 41 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρούσε 1,7%.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης Nikkei 225 και το γιέν, καθώς η μείωση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών από τις εταιρείες στις ΗΠΑ, αύξησαν τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Ιαπωνίας ενδέχεται να συρρικνωθεί, αναγκάζοντας βιομηχανίες όπως την Toyota Motor Corp. να μην μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερο για την Κεντρική Τράπεζας της Ιαπωνίας, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά την αύξηση στην οποία προχώρησε την εβδομάδα που πέρασε.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 515,80 μονάδων, ποσοστό 2,85%, για να κλείσει στις 17.604,12 μονάδες. Mε απώλειες 3,23% έκλεισε ο Topix, φθάνοντας στις 1.752,74 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία υποχώρησαν 0,8% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα