Centro: Εξαγορά της New Plan Excel Realty προς 3,7 δισ. δολ.

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 08:31

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά του New Plan Excel Realty Trust, αντί ποσού 3,7 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετρητά, έκλεισε η Centro Properties Group, η δεύτερη μεγαλύτερη κάτοχος εμπορικού κέντρου της Αυστραλίας, για να καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ.

Η προσφορά των 33,15 δολ. ανά μετοχή του New Plan, είναι 13% υψηλότερη από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής. Το τραστ, με έδρα τη Ν. Υόρκη κατέχει μερίδια σε 467 γειτονικά εμπορικά κέντρα σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυστραλιανής εταιρείας, που εδρεύει στη Μελβούρνη. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους, η συμφωνία ύψους 6,2 δισ. δολ., είναι η μεγαλύτερη από εταιρεία real estate της Αυστραλίας στις ΗΠΑ.

Aυτή είναι η έκτη εξαγορά της Centro στις ΗΠΑ, σε μία σειρά συμφωνιών από τον Αύγουστο του 2003, που μετέτρεψαν την εταιρεία από διαχειρίστρια εμπορικών κέντρων στην Αυστραλία σε μία διεθνή εταιρεία εμπορικών κέντρων. Η εμπορική συναλλαγή προσθέτει περισσότερα από 73 δισ. δολ. σε εξαγορές real estate, που ανακοινώθηκαν φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H Centro κάνει την εξαγορά με την Centro Retail Trust, την οποία διαχειρίζεται και κατέχει κατά 50% η εταιρεία. Θα χρηματοδοτήσει την συμφωνία με την πώληση νέων μετοχών στην Centro και το τραστ ύψους 1,25 δισ. δολ. Αυστραλίας (985 εκατ. δολ. ΗΠΑ), μέσω της προσφοράς δικαιωμάτων στους υπάρχοντες μετόχους και με την άντληση περαιτέρω 750 εκατ. δολ. Αυστραλίας από κοινές εισροές και μεικτή χρηματοδότηση.

Οι μετοχές της Centro, των οποίων η διαπραγμάτευση ανεστάλη σήμερα, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 59%, με αποτέλεσμα να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών των εταιρειών real estate στην Αυστραλία, καθώς η εταιρεία επεκτάθηκε στις ΗΠΑ και δημιούργησε νέα κεφάλαια για να επιταχύνει την ανάπτυξη των κερδών.

Η JPMorgan διαχειρίζεται την πώληση των μετοχών της Centro στα 9,50 δολ. Αυστραλίας η μία, 3,4% χαμηλότερα από την τελευταία τιμή κλεισίματος. Οι μετοχές της Centro Retail Trust θα διατεθούν στο 1,72 δολ. Αυστραλίας η μία, 4,4% χαμηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Οι μετοχές των εννέα εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Regional Mall Index στις ΗΠΑ, σημείωσαν άνοδο 24% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Σύμβουλοι της New Plan ήταν η JP Morgan και η Merrill Lynch & Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα