ΙΕΑ: Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 15:02
UPD:15:04
REUTERS/LASZLO BALOGH

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να στείλει σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, παροτρύνοντάς την παράλληλα να αποδείξει ότι είναι «αξιόπιστος προμηθευτής» βοηθώντας στην ανακούφιση της εφοδιαστικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλμ, δήλωσε στους Financial Times ότι η ανάλυση του οργανισμού για τις ρωσικές δυνατότητες έδειξε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές στην ήπειρο κατά περίπου 15% κατά την διάρκεια της περιόδου αιχμής το χειμώνα.

«Αυτό που δείχνουν οι αριθμοί μας είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Αυτό είναι περίπου το 15% των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη τη χειμερινή περίοδο», δήλωσε ο Μπιρόλ.

«Εάν η Ρωσία κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε χθες και αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, αυτό θα έχει μια καθησυχαστική επίδραση στην αγορά. Δεν λέω ότι θα το κάνουν, αλλά, αν το επιθυμούν, έχουν την ικανότητα να το κάνουν», είπε.

Τα σχόλια είναι τα «ηχηρότερα» μέχρι στιγμής από τον ΙΕΑ και δείχνουν ότι πιστεύει ότι η Ρωσία έχει κρατήσει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, παρόλο που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ο IEA, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από χώρες του ΟΟΣΑ για την παροχή συμβουλών σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας, είχε δηλώσει αρχικά τον περασμένο μήνα ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα