Νέο Δελτίο Τιμών για 974 φάρμακα, 285 ορούς, 4 φάρμακα που έκανε εισαγωγή ο ΙΦΕΤ και 9 φάρμακα τα οποία διεγράφησαν μετά από αίτημα των εταιρειών.
Το συνολικό όφελος που προκύπτει για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 32.195.608 ευρώ, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ.
Με το Νέο Δελτίο Τιμών:
1. Σε 131 νέα πρωτότυπα φάρμακα, εκ των οποίων τα 15 είναι τελείως νέα φάρμακα (με νέες δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά), δίνονται τιμές απόλυτα εναρμονισμένες με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των τριών χωρών της Ε.Ε των 25, όπως ρητά ορίζει ο νόμος.
2. Γίνονται ευθυγραμμίσεις τιμών σε 58 αντίγραφα φάρμακα, στο 80% του πρωτοτύπου, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το νέο καθεστώς τιμολόγησης. Η επιβάρυνση στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 813.476 ευρώ
3. Σε 502 φάρμακα γίνεται ανακοστολόγηση όπως ορίζει η νομοθεσία. Σε 266 φάρμακα από αυτά μειώνεται η τιμή τους και σε 236 αυξάνεται η τιμή τους. Η ωφέλεια στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 85.665.723 ευρώ.
4. Σε 22 παυσίπονα, που δεν πήραν αύξηση στο προηγούμενο δελτίο και που σύμφωνα με το νόμο πρέπει όλα να έχουν ενιαία τιμή για την ίδια μορφή και περιεκτικότητα, δίνεται αύξηση 25%, όπως δόθηκε και στα υπόλοιπα παυσίπονα στο προηγούμενο δελτίο. Η επιβάρυνση στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 314.730 ευρώ.
5. Σε 4 εμβόλια αντιγριπικά δίνεται αύξηση στις τιμές τους 1 ευρώ (από 3,5 ευρώ στα 4,5 ευρώ) με σκοπό την εξασφάλιση επάρκειας για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών, ενώ δίνεται αύξηση και σε 2 εμβόλια ηπατίτιδας για τον ίδιο λόγο. Η επιβάρυνση στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 1.628.845 ευρώ για τα αντιγριπικά εμβόλια και 21.649 ευρώ για τα εμβόλια ηπατίτιδας.
6. Σε 4 φάρμακα που είχε σταματήσει η παραγωγή τους λόγο χαμηλής τιμής και τα εισήγαγε το ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλές τιμές, δόθηκε αύξηση και η τιμή που τελικά διαμορφώνεται υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων τιμών του ΙΦΕΤ. Η ωφέλεια στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι της τάξεως των 655.000 ευρώ
7. Δίνονται αυξήσεις σε 255 φάρμακα εκ των οποίων τα 149 είναι φάρμακα που κυκλοφόρησαν πριν το 1998 και των οποίων οι τιμές μεταβλήθηκαν μετά το 1998 (χρονιά που έγινε η τελευταία ανακοστολόγηση των φαρμάκων) και δίνονται αυξήσεις αφού ελήφθησαν υπόψη το ύψος των πωλήσεων (πηγή στοιχείων: Ε.Ο.Φ.) κάθε φαρμάκου, ο κανόνας 2+1, το κοστολόγιο του κάθε φαρμάκου, το έτος κυκλοφορίας του κάθε φαρμάκου και το έτος της τελευταίας μεταβολής της τιμής του. Τα 84 είναι φάρμακα που κυκλοφόρησαν μετά το 1998 και δίνονται αυξήσεις σύμφωνα με τα αιτήματα, τον κανόνα 2+1 και το κοστολόγιο του κάθε φαρμάκου και επελέγη η χαμηλότερη τιμών τριών. Τα 15 είναι υπόθετα και μικροκλύσματα και τα είναι 3 φάρμακα στρεπτομυκίνης και δίνονται αυξήσεις με βάση τη λογική της ενιαίας τιμής τους και σε 4 φάρμακα δίνονται αυξήσεις μετά από τελεσίδικες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Η συνολική επιβάρυνση στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 46.156.415 ευρώ
8. Σε 285 ορούς που παράγονται στη χώρα μας και διακινούνται μόνο στα νοσοκομεία δόθηκε αύξηση μετά από 9 χρόνια της τάξεως του 20% προκειμένου να μην παρουσιασθεί πρόβλημα με τον εφοδιασμό των νοσοκομείων (λόγω ενιαίων τιμών όπως ορίζει η νομοθεσίας). Η συνολική επιβάρυνση στις νοσοκομιακές τιμές θα είναι της τάξεως 5.200.000 ευρώ»
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Γιάννος Μπενόπουλος έστειλε την ακόλουθη «Ερμηνευτική εγκύκλιος επί του κεφαλαίου 27 «ΦΑΡΜΑΚΑ» της 14/89ΑΔ»
«...εφεξής τα Δ.Τ.Φ. θα εκδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα - σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο ρυθμίσεις - ως ακολούθως:
Όλα τα αιτήματα για τον καθορισμό τιμών νέων φαρμακευτικών συσκευασμάτων ή για αναπροσαρμογή τιμών των ήδη κυκλοφορούντων, που υποβάλλονται στην Υπηρεσία:
α) Μέχρι την 31/03 κάθε έτους θα εξετάζονται, και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, θα συμπεριλαμβάνονται στο Δ.Τ.Φ. που θα εκδίδεται τον Μάιο κάθε έτους.
Ομοίως οι αιτήσεις που υποβάλλονται:
β) μέχρι 30/06 θα εξετάζονται προκειμένου να συμπεριληφθούν στο Δ.Τ.Φ του Αυγούστου
γ) μέχρι 30/09 θα εξετάζονται προκειμένου να συμπεριληφθούν στο Δ.Τ.Φ του Νοεμβρίου και
δ) μέχρι 31/12 θα εξετάζονται προκειμένου να συμπεριληφθούν στο Δ.Τ.Φ του Φεβρουαρίου του επομένου έτους.
Αναφορικά με την, υποχρεωτικά ακολουθούμενη από την Υπηρεσία, διαδικασία έρευνας των τιμών των φαρμάκων που προβλέπεται από το άρθρο 442 της ΑΔ 6/05 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αντίστοιχων φύλλων έρευνας και επαλήθευσης από τους υπόχρεους, ορίζεται η 31/10 εκάστου έτους, ώστε να συμπεριλαμβάνονται στο Δ.Τ.Φ. του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
Με βάση τα ανωτέρω, όλα τα φάρμακα των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία έως την 31/12/06, καθώς και τα φάρμακα τα οποία εμπίπτουν στην διαδικασία της ανακοστολόγησης του άρθρου 442 της ΑΔ 6/05 θα εξεταστούν προκειμένου να συμπεριληφθούν στο υπό έκδοση Δ.Τ.Φ.»