Boart Longyear: Προς άντληση 2,1 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 08:46

ΠΟΣΟΝ έως 2,65 δισ. δολ. Αυστραλίας (2,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), ενδέχεται να αντλήσει η Boart Longyear Ltd. – εταιρεία γεωτρήσεων, που ελέγχεται από την Macquarie Bank Ltd. – κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή σε εννέα χρόνια στην Αυστραλία.

Οι μετοχές θα διατεθούν από 1,76 δολ. έως 2,10 δολ. Αυστραλίας η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Η πώληση θα ολοκληρωθεί στις 3 Απριλίου, ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στους ιδιοκτήτες της, αλλά και στην εξόφληση του χρέους.

Η Boart Longyear, που πουλήθηκε από την Anglo American Plc σε εταιρείες επενδύσεων προς 545 εκατ. δολ. το 2005, σχεδιάζει να κάνει και άλλες από τις έξι εξαγορές που έκανε τους επτά τελευταίους μήνες για να επεκταθεί στην αγορά γεωτρήσεων, ύψους 10 δισ. δολαρίων. Η πώληση θα δοκιμάσει τους επενδυτές μετά τη χθεσινή πτώση των μεταλλουργιών, που οδήγησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, τον δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Οι μετοχές της Macquarie, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 1,01 δολ. Αυστραλίας, ποσοστό 1,3% φθάνοντας στα 80,00 δολ. Αυστραλίας η μία, σήμερα στις 4:10 μ.μ., ώρα Σύνδεϋ, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 1,4%, έναντι ανόδου 2,5% του δείκτη S&P/ASX 200.

Η Boart πουλήθηκε το 2005 στην Advent International Corp., την Bain Capital LLC και άλλους διαχειριστές, που μαζί κατέχουν το 40% της εταιρείας. Ομιλος με επικεφαλής της Macquarie απέκτησαν το 60% της εταιρείας το 2006, σύμφωνα με την Boat. Ο όμιλος κατέβαλε περισσότερα από 1 δισ. δολ. σε μετρητά και απορρόφησε χρέος 502 εκατ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Μετά την πώληση μετοχών η Macquarie και οι επενδυτές θα έχουν συνολικά το 12% της εταιρείας και η διοίκηση θα κατέχει το 3,6%, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας. Η Advent και η Bain, θα πουλήσουν τα μερίδιά τους.

Η Boart προσφέρει υπηρεσίες γεώτρησης σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ΒHP Billiton Ltd. και της Rio Tinto Group, τις δύο μεγαλύτερες μεταλλουργίες στον κόσμο και έχει το 17% του μεριδίου αγοράς των υπηρεσιών γεώτρησης για μέταλλα, με αποτέλεσμα να είναι ηγέτιδά της, σύμφωνα με την ίδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Boart Longyear, που εδρεύει στο Σωλτ Λέϊκ Σίτι της Γιούτα των ΗΠΑ, η χρηματιστηριακή της αξία κυμαίνεται από 2,61 δισ. δολ. έως 3,12 δισ. δολ. Αυστραλίας. Η προσφορά αξιολογεί την εταιρεία από 13,3 έως 15,8 φορές της πρόβλεψης των κερδών της.

Σύμβουλοι πώλησης, σύμφωνα με τα έγγραφα είναι από κοινού Macquarie, Goldman Sachs JBWere Pty. και UBS AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα