«Υποφέρουν» οι υπηρεσίες στην ευρωζώνη

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 12:12
UPD:12:21

Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

Η δυναμική ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών στην περιοχή επιβραδύνθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατέγραψε υψηλό 13 ετών, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 3,4% ετησίως.

Οι υπηρεσίες αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της οικονομίας στις αρχές του καλοκαιριού, όταν άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί του κορωνοϊού.

Με τη μεταποίηση να πλήττεται όμως από την παγκόσμια πίεση της προσφοράς που βάζει εμπόδια στην παραγωγή, οι οικονομικές προοπτικές έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται.

Ο κλάδος των υπηρεσιών αντιμετωπίζει μια παύση στην αύξηση της ζήτησης, η οποία δεν είναι το ίδιο εύκολο με τις ελλείψεις για να εξηγηθεί. δήλωσε ο Chris Williamson της IHS Markit.

«Εν μέρει συνδέεται με τους πελάτες που αποθαρρύνονται από τις ανησυχίες για την επιμονή της πανδημίας και από τις υψηλότερες τιμές, καθώς και από μια μέτρια δαπάνη μετά το αρχικό άνοιγμα της οικονομίας», είπε.

Στον τομέα των υπηρεσιών, το κόστος εισροών αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2008, ενώ οι τιμές που χρεώθηκαν ήταν από τις υψηλότερες σε περισσότερα από 20 χρόνια.

«Η οικονομία εισέρχεται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους σε μια επιβραδυνόμενη τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε ο Williamson. «Η πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στο χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο προσθέτει περαιτέρω αρνητικούς κινδύνους στις προοπτικές».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα